خودارضایی | درمان یا ترک عادت

آنچه در این مقاله میخوانید
خودارضایی را بشناسیم
یکی از اعمال شخصی که هر فردی فارغ از سن و جنسیت، در طول زندگی خود با آن مواجه میشود، خودارضایی است. حتی بعضی از کودکان نیز قبل از بلوغ متوجه میشوند که لمس دستگاه تناسلی آنها احساس خوبی دارد.
موضوع این است که بسیاری از افراد در سراسر دنیا اقدام به خودارضایی میکنند، حتی اگر در این مورد با کسی صحبت نکنند! اما سؤالات و ابهامات زیادی درباره این کار برای افراد وجود دارد که ما در این مقاله به بررسی آنها میپردازیم.
خودارضایی چیست؟
خودارضایی (Masturbation) به عملی گفته میشود که فرد با لمس اندام تناسلی خود، با دست یا فشار آب یا سایر ابزارها، به لذت جنسی میرسد. خودارضایی معمولاً منجر به ارگاسم میشود. بهطورکلی، مردان و پسران با مالیدن یا حرکتدادن دست خود به سمت بالا و پایین آلت تناسلی خود، خودارضایی میکنند.
زنان و دختران نیز ممکن است با استفاده از انگشتان یا دست خود، اطراف کلیتوریس یا واژن خود را مالش دهند. خودارضایی با فشار آب نیز از جمله روشهای خودارضایی در خانمها است، درحالیکه خودارضایی با دست رایجترین شیوه خودارضایی در آقایان محسوب میشود. توجه کنید که خودارضایی در دوشیزگان تنها زمانی باعث آسیب به پرده بکارت میشود که خودارضایی از طریق دخول دست یا اجسام به واژن انجام شود.
جایگاه خودارضایی در اسلام
بهطورکلی خودارضایی در فرهنگ و دین اسلام عمل ناشایستی بوده و در قرآن نیز منع شده و حرام است؛ بنابراین مباحث ذکر شده در ادامه مطلب صرفاً جنبه علمی و آگاهی دارد و خودارضایی را در جایگاه پزشکی مورد بررسی قرار میدهد.
علت خودارضایی چیست؟
اولین نکتهای که دراینخصوص باید گفت این است که بعضی از افراد نیز هیچگاه خودارضایی نمیکنند و اگر شما هم نمیخواهید این کار را انجام دهید هیچ دلیلی و اجباری برای انجام این کار وجود ندارد! بیشتر افراد خودارضایی میکنند زیرا این کار احساس خوبی به آنها میدهد. اما دلایل دیگری که افراد را به خودارضایی وامیدارد، شامل موارد زیر میشوند:
- خودارضایی به آنها کمک میکند که آرام شوند.
- تمایل دارند با خودارضایی، بدن و دستگاه جنسی خود را بهتر درک کنند.
- قصد دارند تنشهای جنسی خود را با خودارضایی از بین ببرند.
- به دلیل نداشتن شریک جنسی یا دور بودن از او، اقدام به خودارضایی میکنند.
بسیاری از مردم فکر میکنند که خودارضایی، کاری است که شما در صورت نداشتن شریک جنسی انجام میدهید، اما واقعیت این است که هم افراد مجرد و هم افرادی که دررابطهبا شخص دیگری هستند ممکن است خودارضایی کنند.
تعداد دفعات نرمال خودارضایی چقدر است؟
برخی از افراد بهدفعات و برخی بهندرت خودارضایی میکنند و برخی دیگر اصلاً خودارضایی نمیکنند. خودارضایی یک تصمیم کاملاً شخصی است و افراد مختلف، به دلایل مختلف به شیوههای مختلف خودارضایی میکنند. ازاینرو، تعداد دفعاتی که هر فرد در هفته میتواند خودارضایی کند از هر فردبهفرد دیگر متفاوت است، اما انجام حداکثر سه تا هفت بار آن در هفته در سنین جوانی نرمال است.
اما برای افراد ۳۰ تا ۴۰ ساله و بیشتر، تعداد دفعات نرمال خودارضایی ممکن است به دو تا سه بار در هفته کاهش یابد. برای اطمینان از تعداد دفعات نرمال خودارضایی مشاوره آنلاین خودارضایی و روانشناسان این حوزه میتوانند بهترین راهنما باشند.
عوارض خودارضایی
سؤال مهمی که در خصوص خودارضایی در ذهن افراد وجود دارد این است که: «آیا خودارضایی ضرر دارد؟». حتماً تابهحال چیزهای دیوانهواری در مورد اینکه خود ارضایی برای شما مضر است، شنیدهاید؛ مانند اینکه خودارضایی باعث رشد مو در کف دستان شما، لاغری، ریزش مو، ناباروری، عقیم شدن، کوچک شدن دستگاه تناسلی، اختلال در نعوظ مردان، نابینایی، کاهش اسپرمها، ضعف جسمی و بدنی و… میشود.
اما هیچیک از این عوارض جسمانی برای خودارضایی، توسط علم تأیید نشدهاند و اغلب هیچگونه شواهد و مدارک علمی معتبری وجود ندارد که ثابت کند خودارضایی باعث ایجاد هر یک از این عوارض جانبی میشود.
عموماً عوارض جانبی منفی که خودارضایی برای افراد رقم میزند، عوارض روحی هستند تا عوارض جسمی. به طور مثال فرد ممکن است از انجام این عمل احساس گناه، ناامیدی و افسردگی پیدا کند و یا تصور کند که عمل غیراخلاقانهای انجام میدهد که باعث شرمندگی او میشود.
همچنین انجام زیاد و بیش از حد عمل خودارضایی، مانند هر عمل دیگری میتواند اعتیادآور باشد و این اعتیاد از مواردی است که تأثیر منفی روی زندگی فرد میگذارد.
اما این نکته را فراموش نکنید که خودارضایی از نظر پزشکی، عملی کاملاً نرمال و طبیعی است و انجامدادن یا ندادن آن به تفکرات و تصمیمات شخصی خود فرد بستگی دارد و هیچگاه اجباری برای انجامدادن آن وجود ندارد. بااینحال، مزایا و معایب علمی خودارضایی به شرح زیرند:
مزایای خودارضایی
برخی از مزایای خودارضایی بر سلامت افراد عبارتاند از:
- جریان خون را در بدن افزایش میدهد و اندورفین در مغز آزاد میکند.
- اگر بهصورت محدود انجام شود، استرس عاطفی، افسردگی و اضطراب را از بین برده و احساس راحتی و سبکی به شما میدهد.
- باعث میشود با بدن خود راحت بوده، به آن اعتماد کنید و آن را بهتر درک کنید.
- به شما امکان میدهد که خواستههای جنسی خود از جمله رسیدن به اوج لذت جنسی را کشف کنید.
- میتواند به شما در داشتن خوابی راحت کمک کرده و از بیخوابی جلوگیری کند.
- میتواند رابطه شما و همسرتان را تقویت کند؛ زیرا با درک بدن خود، به همسرتان نیز کمک میکنید.
- خطر ابتلا به بیماریهای مقاربتی را کاهش میدهد.
معایب خودارضایی
هر کاری که به طور بیرویه و مکرر انجام شود، برای سلامتی مفید نیست و باعث عوارض جانبی در بدن میشود. بیشتر این عوارض از نظر روحی روی افراد تأثیر منفی میگذارد و همانطور که پیشتر به آن اشاره شد، خودارضایی اغلب باعث تأثیرات منفی روحی روی افراد میشود و مسبب عوارض جسمی یا فیزیکی نمیشود. بااینحال، برخی از معایب یا اثرات خودارضایی بر روی بدن عبارتاند از:
- احساس ناامیدی درصورتیکه نتوانید آن را انجام دهید.
- احساس گناه
- کاهش تمرکز و روابط اجتماعی
- آسیب به اندام تناسلی در صورت انجام شدید خودارضایی
- احتمال زود انزالی در مردان
- تأثیر منفی و ایجاد مشکل در رابطه جنسی خوب با شریک زندگی شما
- احتمال ایجاد عفونت در دستگاه تناسلی خانمها (در صورت دخول ابزارهای جنسی به واژن)
برای مقابله کردن با این عوارض و درمان آنها، مشاوره آنلاین خودارضایی و همچنین روانشناس این حوزه می تواند یک عنصر کمک کننده باشد و به شما مشاوره و راه حل ارائه دهد.
خودارضایی در کودکان
تقریباً تمام والدین در مقاطع زمانی مختلف شاهد رفتارهایی از جانب فرزندان خود بودهاند که به خودارضایی شبیه بوده است؛ مانند بازیکردن کودکان با اندام تناسلی خود یا مالیدن برخی وسایل به اندام تناسلی. در این مواقع برخی والدین به دلیل ناآگاهی و اضطراب، اغلب نمیدانند که چه برخوردی باید از خود به کودکشان نشان دهند.
اما موضوعی که باید بدانید این است که این پدیده خودارضایی در کودکان امری کاملاً طبیعی است و جای نگرانی ندارد. زیرا کودکان در سنین دو الی پنجسالگی، همانطور که برای کشف اعضای دیگر بدن خود مانند گوش و بینی و غیره کنجکاو هستند، برای کشف اندام تناسلی خود نیز میتوانند کنجکاو شده و این کار را با لمس آن انجام دهند. در نتیجه این عمل را ازروی لذت انجام نمیدهد.
چگونه به خودارضایی در کودکان خود واکنش نشان دهیم؟
هرچه سن کودکان بالاتر (از پنج سال) میرود باید کمی بیشتر مراقب این رفتار کودکان خود باشیم و با روشهای صحیح و روانشناسانه به خودارضایی در کودکان خود واکنش نشان دهیم. موضوعی که دراینخصوص وجود دارد این است که بسیاری از والدین، این مسئله را برای کودکان پسر امری طبیعی میدانند، اما وقتی کودکان دختر این کار را انجام میدهند تا حدودی برایشان ناراحت و نگرانکننده است.
اما این تصور اغلب نتیجه تعصبات عمیق فرهنگی است که بسیاری از ما ناخودآگاه آن را حفظ میکنیم. در نتیجه باید گفت که نوع تفکر و رفتار والدین در مواجهه با خودارضایی در کودکان دختر نباید تفاوتی با خودارضایی در کودکان پسر داشته باشد.
در نهایت، نبایدهای واکنش نسبت به خودارضایی در کودکان عبارتاند از:
- در مقابل خود ارضایی کودکان خود هول نکنید.
- عکسالعمل شدید نشان ندهید.
- نسبت به آنها پرخاش نکنید.
- احساس خجالت، شرم یا ترس به آنها القا نکنید.
و بایدهای واکنش نسبت به خودارضایی در کودکان عبارتاند از:
به رفتار خود ارضایی آنها بیتوجهی نشان دهید.
- حواسشان را به امور دیگری پرت کنید.
- با آرامش با آنها برخورد کنید.
- علل بد بودن این موضوع را به نحو مناسبی برایشان شرح دهید.
- رفتارهای آنها را زیر نظر گرفته و نظارت مناسبی بر کودکان خود داشته باشید.
علاوه بر موارد ذکر شده میتوانید جهت راهنمایی بیشتر از مشاوران این حوزه نیز کمک بگیرید.
چرا خودارضایی میتواند اعتیادآور باشد؟
اعتیاد در اثر ترشح دو ماده شیمیایی دوپامین و اندورفین در مغز، ایجاد میشود. دوپامین یک انتقالدهنده عصبی است که به شما کمک میکند لذت (جنسی یا غیرجنسی) را تجربه کنید و اندورفین هورمونهایی هستند که در زمان استرس و فعالیت بدنی در مغز ترشح میشود و به شما در روند بهبودی کمک میکند.
هنگامیکه شما خودارضایی میکنید، بدن شما دوپامین و اندورفین آزاد میکند. با گذشت زمان، این ترشحات شیمیایی مغزی بیشتر موردنیاز بدن شما قرار میگیرند. اندورفین و دوپامین تسکیندهنده استرس هستند؛ بنابراین، کسانی که بیش از حد معمول فشار روانی را تجربه میکنند یا از هرگونه مشکل روانی رنج میبرند، بهاحتمال زیاد به خودارضایی و ترشح این مواد شیمیایی معتاد میشوند.
ازاینرو، خودارضایی تبدیل به مکانیسمی ایدهآل برای مقاله با شرایط سخت برای افراد میشود؛ بنابراین درحالیکه خودارضایی بهعنوان یکی از بخشهای مهم زندگی جنسی سالم یک فرد سالم شناخته میشود، هرگونه رفتار بیش از حد در این موضوع هم میتواند مشکلساز شود.
چگونه بفهمیم که به خودارضایی اعتیاد پیدا کردهایم؟
برای بسیاری از افراد، خودارضایی میتواند به یک اجبار تبدیل شود و آنها شروع به نشاندادن یک رفتار وسواسی نسبت به آن میکنند. این افراد ممکن است خودارضایی را بر معاشرت و انجام سایر کارهای روزمره خود ترجیح دهند و نتوانند فکرکردن در مورد خودارضایی بعدی خود را متوقف کنند. این موضوع بر عادتها و کارهای روزمره آنها تأثیر منفی میگذارد.
گرچه تعداد دقیق دفعات خودارضایی که میتواند فرد را بهعنوان یک معتاد به خودارضایی معرفی کند موضوعی کاملاً ذهنی است، اما متخصصان بهاتفاق نظر رسیدهاند که انجام بیش از هفت تا هشت بار خودارضایی در هفته، اعتیاد به خودارضایی محسوب میشود.
توجه کنید که خودارضایی نیز بهاندازه مواد مخدر، اعتیادآور است؛ بنابراین اگر خودارضایی بخشی زیادی از افکار شما را تشکیل داده و شروع به تأثیر بر زندگی روزمرهتان کرده است، باید علائم زیر را جهت بررسی اعتیاد داشتن یا نداشتن به خودارضایی، در خودتان بررسی کنید، زیرا موارد ذکرشده از عوارض خودارضایی مکرر هستند:
- آیا به دنبال مشاهده تصاویر پورنوگرافی هستید؟
- آیا از خودارضایی مکرر احساس شرم و گناه میکنید؟
- آیا به دلیل عادت خودارضایی در رابطه جنسی با شریک جنسی خود مشکل دارید؟
- آیا در مکانهای نامناسب مانند مکانهای عمومی، محل کار و غیره نیز خودارضایی میکنید؟
- آیا وقتی نمیتوانید خودارضایی کنید ناامید، غمگین یا افسرده هستید؟
- آیا در گذراندن وقت خود با خانواده یا فرزندان یا لذت بردن از فعالیتهایی که قبلاً از آنها لذت میبرید، با مشکلی روبرو هستید؟
چگونه اعتیاد به خودارضایی را ترک کنیم؟
اگر برخی یا همه علائم ذکر شده در قسم قبل را از خود نشان دادید، نگران نباشید. زیرا روشهای زیادی وجود دارد که میتوانید عادت خودارضایی مکرر خود را کنترل کنید. به یاد داشته باشید که این کار آسان نخواهد بود، زیرا شما باید عادت خود را در طی یک دوره زمانی، شاید ماهها و حتی سالها از بین ببرید و آن را ترک کنید. راههای زیر برای ترک خودارضایی به شما پیشنهاد میشوند:
- اولین قدم این است که صبور باشید و درک کنید که ترک عادتها، یکشبه ممکن نیست.
- شبها لباسهای پوشیدهتری بپوشید تا دسترسی راحت به اندام تناسلی خود نداشته باشید.
- تا حد ممکن از زمانهایی که با خود تنها هستید کم کنید؛ این کار باعث میشود ذهن شما به سمت خودارضایی سرگردان نشود.
- تمرکز خود را به جاهای دیگری و انجام کارهای دیگر هدایت کنید.
- ورزش کنید، خلاق باشید، غذای سالم بخورید و خوب بخوابید.
- همه مواردی را که میتواند به هر طریقی شما را برای تماشای پورنوگرافی تحریک کند، حذف کنید.
- میوهها و سبزیجاتی را که انرژی شما را افزایش میدهند مصرف کنید.
- انگیزه داشته باشید و هرگز احساس شرمندگی نکنید.
- با یک مشاور یا سکس تراپیست صحبت کنید.
مشاوره آنلاین خودارضایی در زمینه خودارضایی، جهت تشخیص و درمان این بیماری از عوامل مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید.