افسردگی، با علائم و درمان آن آشنا شویم؟
برای درمان و مقابله با افسردگی چه کارهایی میتوانیم انجام دهیم؟

فهرست مطالب
گاهی ممکن است افراد نسبت به فعالیتهایی که قبلا در خانه و یا در محل کار انجام میدادند، علاقه کمتری نشان دهند. آنها احساس غم و یا اندوه کرده و یا احساس کنند که علاقهای برای انجام فعالیتهای روزانه خود ندارند. این امر میتواند در زندگی کاری و یا عاطفی آنها تاثیر منفی داشته باشد.
اما چگونه میتوان تشخیص داد که یک فرد دچار افسردگی شده است؟
علائم افسردگی در افراد میتواند متفاوت باشد، این علائم در برخی بیشتر و در برخی کمتر بروز میکند. اما چگونه میتوان این علائم را تشخیص داد؟
علائم افسردگی
افسردگی هم مانند هر بیماری دیگر، دارای علائمی بوده که این علائم در افراد متفاوت است. در ادامه اشارهای به مهمترین علائم افسردگی خواهیم کرد.
- احساس غم و اندوه داشتن
- از دست دادن علاقه برای انجام فعالیتهای روزانه
- تغییر در اشتها (افزایش و یا کاهش اشتها)
- تغییر در ساعات خواب (کاهش و یا افزایش ساعات خواب)
- از دست دادن انرژی و افزایش خستگی
- احساس بیارزشی و یا گناه
- عدم تمرکز و یا تصمیمگیری
- تصمیم به مرگ و یا خودکشی
این علائم، علائمی هستند که مشکلات روحی را در افراد ایجاد میکنند. اما افسردگی با توجه به شدت و ضعف آن میتواند منجر به بیماریهای جسمی نیز شود. بیماریهایی مانند مشکلات تیروئید، تومورهای مغزی و کمبود ویتامین میتواند جزء علائم افسردگی باشد.
انواع افسردگی
با توجه به شدت و ضعف علائم در افراد، اختلالات افسردگی نیز دارای انواع مختلفی است، که در ادامه به بررسی انواع آن خواهیم پرداخت.
افسردگی تک قطبی
افسردگی تک قطبی، شامل خلق و خوی کم و یا از دست دادن علاقه و یا لذت نسبت به فعالیتهای روزانه است. این علائم در تمام زمینههای زندگی مانند روابط کاری و یا اجتماعی تاثیرات مخربی را در افراد خواهد گذاشت.
مالیخولیا
مالیخولیا، اصطلاحی است که برای توصیف یک نوع شدید از افسردگی بکار گرفته میشود. این نوع افسردگی به قدری شدت دارد، که حتی حرکات فیزیکی فرد را کندتر میکند. این نوع افسردگی، با از دست دادن لذت کامل در همه موضوعات زندگی مشخص میشود.
روانپریشی
گاهی اوقات افرادی که دارای اختلال افسردگی هستند، ارتباط خود را با دنیای واقعی قطع کرده و دچار روانپریشی میشوند. یعنی آنها دچار توهم شده و مسائلی را دیده و یا میشنوند که واقعیت ندارد.
آمارها نشان داده است، که زنان بیشتر از مردان دچار افسردگی میشوند. طبق مطالعاتی که انجام شده یک سوم زنان، یک دوره افسردگی را در طول زندگی خود تجربه خواهند کرد.
افسردگی در زنان
همانطور که گفته شد زنان بیشتر از مردان افسردگی را تجربه میکنند، که دلیل اصلی آن عواملی مانند جنسیتی، اجتماعی،بیولوژیکی و هورمونی است. در ادامه به بررسی بیشتر افسردگی در زنان خواهیم پرداخت.
افسردگی قبل از قاعدگی
نوسانات هورمونی که در طول چرخه قاعدگی در زنان ایجاد میشود دارای علائمی مانند نفخ، تحریک پذیری، خستگی و واکنشهای احساسی است، که حدود ۱۰ تا ۱۴ روز قبل از قاعدگی شروع شده و چند روز بعد از آن بهبود میابد.
افسردگی در دوران بارداری و ناباروری
زنان به دلیل تغییرات هورمونی که در دوران باروری و یا حتی سقط جنین تجربه میکنند، ممکن است تا دچار افسردگی شوند. اگر این دوران به صورت ناخواسته در زنان اتفاق بیافتد، میتواند در ایجاد افسردگی موثر باشد.با توجه به وضعیت کنونی پاندمی ویروس کرونا، در صورت عدم تمایل به مراجعه حضوری میتوانید با مراجعه به وب سایت و یا اپلیکیشن پذیرش۲۴، به صورت ۲۴ ساعته و آنلاین؛ از مشاوره تلفنی و متنی با مجربترین پزشکان دکتر آنلاین روانشناسی تلفنی و متنی مشاوره بگیرید.
افسردگی بعد از زایمان
برخی از زنان افسردگی بعد از زایمان را تجربه میکنند که این افسردگی یک واکنش طبیعی بوده و بعد از چند هفته فروکش میکند.
افسردگی در دوران یائسگی و یائسگی کامل
در این دوران نیز به دلیل تغییرات هورمونی که ایجاد میشود، خطر ابتلا به افسردگی را در زنان بیشتر میکند.
افسردگی در مردان
بیشتر مردان احساسات خود را مخفی میکنند، به همین منظور امکان تشخیص افسردگی در آنها نسبت به زنان سختتر خواهد بود.
افسردگی در مردان همانند زنان نیز دارای علائمی است، که در ادامه به بررسی مهمترین آن خواهیم پرداخت.
- دردهای جسمانی
گاهی افسردگی در مردان منجر به دردهای جسمانی مانند: کمردرد، سردرد، اختلالات در خواب، اختلالات در عملکرد جنسی و یا حتی اختلالات در گوارش میشود.
- پرخاشگری و عصبانیت
عصبانیت و یا از دست دادن شوخ طبیعی در مردان، نشان دهنده افسردگی در آنها خواهد بود.
- رفتارهای فرارآمیز و یا پرخطر
رفتارهایی مانند رانندگی پرخطر، ورزشهای خطرناک، رابطه جنسی ناامن و حتی استفاده از مواد مخدر، میتواند نشان دهنده افسردگی در آنها باشد.
افراد سالمند نیز میتوانند در معرض اختلالات افسردگی باشند، آنها به خاطر شرایط سنی که دارند، ممکن است از این اختلال رنج ببرند. اما از کجا میتوانیم متوجه شویم که یک فرد سالمند دارای افسردگی است؟
افسردگی در سالمندان
تشخیص افسردگی در سالمندان ممکن است دشوار باشد. زیرا علائمی که در افراد سالمند نشان دهنده افسردگی بوده نسبت به علائمی که در جوانان بروز میکند، متفاوت است.
علائمی مانند احساس خستگی، مشکلات خوابیدن و یا حتی گاهی بیماری آلزایمر نشان دهنده افسردگی در سالمندان است. افسردگی در فرد مسن، ممکن است حتی به صورت بیماریهای فیزیکی نیز باشد، بیماریهایی مانند سرطان، سکته مغزی و حتی بیماریهای قلبی. افراد مسن ممکن است به خاطر داروهایی که استفاده میکنند و به خاطر عوارض جانبی آن داروها نیز دچار افسردگی شوند.
افسردگی فصلی یا اختلال عاطفی فصلی (SAD)Seasonal affective disorder یک اصطلاح قدیمیتر برای اختلال افسردگی اساسی (MDD) است که با تغییر فصول خود را نشان میدهد. هر سال تقریباً در یک زمان مشخص شروع میشود و پایان مییابد.
چگونه افسردگی درمان میشود؟
بین ۸۰ تا ۹۰ درصد افرادی که دچار افسردگی میشوند را میتوان درمان کرد. آنها در بیشتر موارد به درمان پاسخ خوبی میدهند.
قبل از انجام شروع هرگونه درمانی، نیاز است که مصاحبه و معاینه بدنی انجام شود. ممکن است حتی نیاز به آزمایش خون باشد، تا اطمینان حاصل شود که آیا افسردگی ناشی از بیماریهایی مانند تیروئید بوده و یا علت دیگری دارد؟
از روشهای مختلفی برای درمان افسردگی استفاده میشود. در ادامه به بررسی مهمترین این روشها خواهیم پرداخت.
داروهای ضد افسردگی
ممکن است افراد به دلیل داروهای شیمیایی که استفاده میکنند، دچار افسردگی شده باشند. داروهای ضد افسردگی در درمان افسردگی آنها بسیار موثر خواهد بود.
افراد با استفاده از داروهای ضد افسردگی بهبود مییابند. اما برای بهبودی کامل و تکمیل کردن دوره درمان، نیاز است تا فرد بیمار زیر نظر یک متخصص روانپزشک باشد.
درمان سریع افسردگی
یک سوم بیمارانی که دارای اختلال افسردگی شدید هستند، نسبت به داروهای افسردگی مقاومت دارند. برای درمان سریع افسردگی این افراد، نیاز است تا بستری شده و تحت مراقبتهای ویژه قرار گیرند.
درمان افسردگی در خانه
زمانیکه افراد دچار افسردگی میشوند، ممکن است تمایلی برای فعالیتهای بیرون از خانه نداشته باشند. مسلما برای درمان افسردگی بهتر است تا به یک متخصص روانپزشک و یا روانشناس مراجعه کنند. اما برای درمان افسردگی در خانه نیز میتوان روشهای مختلفی را امتحان کرد.
- ایجاد عادات جدید
- ورزش کردن
- کمک کردن به دیگران
همین کارهای به نظر آسان، میتواند نقش موثری در درمان افسردگی داشته باشد.
تستهای افسردگی
تستها و آزمونهای مختلفی برای نشان دادن میزان افسردگی وجود دارد. اما بهتر است که این آزمونها توسط یک روانپزشک از فرد گرفته شود، تا بتوان با تشخیص مناسب، بهترین روش درمانی را برای فرد افسرده در نظر گرفت.
بیماریهایی که روح انسان را آزرده میکند، همانند بیماریهایی که جسم انسان را دچار مشکلاتی میکند، نیاز به درمان دارند. توصیه میشود که برای درمان افسردگی حتما به یک روانشناس و یا روانپزشک مراجعه کنید. با توجه به وضعیت کنونی پاندمی ویروس کرونا، در صورت عدم تمایل به مراجعه حضوری میتوانید با مراجعه به وب سایت و یا اپلیکیشن پذیرش۲۴، به صورت ۲۴ ساعته و آنلاین؛ از مشاوره تلفنی و متنی با مجربترین روانپزشکان و روانشناسان تلفنی و متنی مشاوره بگیرید.
من خیلییی زیاد این علائم رو دارم ولی یه مواقع خیلی مهربون میشم اصلا دلم نمیخواد تو جمع های مهمونی شرکت کنم دلم نمیخواد کسی بام حرف بزنه اما من خیلی دلم میخواد صحبت کنم اما نمیتونم احساس میکنم خیلی اضافه از زندگیم خسته شدم فقط تنها چیزی که این موقع بهم آرامش میده آهنگه یا شاید فوتبال کارهایی که هیچکس باهام انجام نده فقط خودم باشم نه کس دیگه چیکار کنم خیلی موقع ها به فکر خودکشی بودم اما نشد یا نشده یا اینکه بهم فهمیدن و نزاشتن این کارو بکنم
سلام خسته نباشید من هم افسردگی شدید دارم ولی همسرم جدیی نمیگیره و این رفتار همسرم من را خیلی خیلی خیلی آزار میده داخل خونه هر حرفی میزنم و هر کاری انجام میدم خودش با زبان خودش میگه من بر عکس شو انجام میدم و من را داخل خونه دیگه به جنون رسانده لطفاً خواهش میکنم کمک بکنید ممنون میشم
من سه بار خودکشی میخواستم بکنم اعصاب ندارم هر روز به دیوار نگاه میکنم اصلا خواب ندارم باورتون میشه
یک بار رفتم کما خیلی حالمم خرابه از هر روشی که استفاده میکنم نمیشه
س
سلام من کلا به همه چیز بدبین شدم صداهایی میشنوم که حقیقت نداره چیزی میبینم که وجود خارجی ندارند بی اشتها شدم خواب ندارم کلا آشفته حالم فقط به فکر اینم که هر چی بیاد جلو دستم چه آدم چه حیوان فقط دار بزنم جوری که هیچ آدمی رو زمین نمونه
من احمد هستم که در سال ۹۸ در مدرسه دخترم در کنار دخترم مورد تیراندازی قرار گرفتم و با اصابت۴ گلوله نظامی به شدت آسیب دیدم که متأسفانه پلیس امنیت گفت تمام دوربینهای مداربسته در مدرسه و مغازههای اطرافش همه و همه بی کیفیت بودن و فیلمها از بین رفته است که ضاربین به ظاهر ناشناس شناسایی نشدن و وقتی در بیمارستان بستری بودم همسرم با تحت فشار قرار دادن من حق طلاق رو گرفت و سپس با افسر اداره آگاهی وارد رابطه شد تا اینکه ازدواج موقت نمود و ۴ سال است که دخترم را ندیده ام و آخرین بار دخترم را زمانی دیدم که از خودروی ضاربین که در اختیار افسر اداره آگاهی بود با همسر سابقم از آن خودرو پیاده شد و……. الان شدیداً افسردگی پیدا کردم و به تنها چیزی که فکر میکنم به کشتن دخترم میباشد و اگر روزی اسلحه پیدا کنم در کمتر از ۲۴ ساعت این کار را خواهم کرد تا همسرم بفهمد دوری فرزند چه حسی دارد . قبول دارم باید تحت درمان قرار بگیرم چرا که من یک بیمار هستم . در ضمن تا حالا چندین بار صدمه جدی به خانواده همسر سابقم وارد کردم چون به این یقین رسیدم که آنها در آسیب رساندن به من نقش بسزایی داشتن….
دوست گرامی شما بینهایت آسیب دیدید و احساس خشم زیادی در وجود شما نهفته است حتما تحت نظر روانپزشک قرار بگیرید و به خودتون کمک کنید.
داداش جدی میخوای بزنی بچتون که خیلییی وقته میخواسی ببینشو بکشی؟
اسکلی؟ -_-
سلام دوست عزیز با دکتر صحبت کنید انشالا نتیجه میگیرید
بعدم اینکه کافیه به زمانی که به دنیا اومد به اولین لحظه ای که بوش رو احساس کردید به اولین باری که دخترتونو دیدین و بوسش کردین فک کنید
سلام من ی دختر دوسالونیم دارم و بعدش ی سقط داشتم و حالا با همسرم خیلی دعوا داریم و من خیلی گریه میکنم و همش میگم خودمو بکشم تپش قلب گرفتم تمایل ب انجتم هیچ کاریو ندارم سردر گرفتم همسرم نیگه خیلی غر میزنی و المی بحث میکنیم
من ۳۴ ساله هستم دارای دو فرزند هستم
همه علائم دارن همش به مردن فکر میکنم هیچی دیگه برام مهم نیست
سلام منم همین وضع رو دارم و همیشه بغض دارم
منی ک با ۱۶سال سن تمام این علائم رو دارم 🙂
ولی من ۱۳سالمه و همشو دارم((((:
چه تفاوتی:)
سلام، وقت بخیر، برادرمن حدودیک ماه هست، توخودشش نه باکسی حرف میزنه نه ازاتاقش درمیابیرون، اشتهاهم نداره، هرچی بهش میگیم بریم پیش مشاوره قبول نمیکنه، لطفآ چه راهکارهای هست درخانه براش انجام بدیم، باهیچکسم حرف نمیزنه؟
سلام از وقتی زایمان کردم حوصله هیچ کس و هیج جیزی و ندارم همیشه تو فکرم دلم میخواد همه چیوول کنم برم برا کار حال ندارم برا غذا پختن حال ندارم خیلی عصبی و پرخاشگر شدم حس میکنم دارم دیوونه میشم به همسرمم میگم میگه تلقین میکنی خودتو به مریضی نزن
شما بعد زایمان اینجوری شدید .من بچه ای هم ندارم اینجوری شدم
سلام من بعداز ۴سال جداشدن از همسرم ک یه فرزند۳ساله داشتم با آقایی ک ۳تا بچه داشت ازدواج کردم بعداز دوهفته پدرم رو از دست دادم .تقریبابعداز گذشت ۷ماه از زندگی در این زندگی احساس میکنم ک هیییو ارزشی برای همسرم ندارم از دنیا کلا سیر شدم گفتم قرص خواب بخورم ک بیدار نشم متاسفانه نشد همش دنبال بهونه هستم عقده راه گلومو فشار میده دلم میخواد همش گریه کنم.همسرم رو خیلی دوست دارم اما دوست داشتن اون رو نمیتونم باور کنم.احساس پوچی میکنم اشتها ب هیچ غذایی ندارم از مرگ نمیترسم در ضمن من فوبیا از فضای بسته دارم تورو خدا کمکم کنید
همشمخواهمخودکشیکنمموقععصبانیمیشمدستوپابهلرزهدرمیاینددیگهناامیدمحوصلههیچندارمدودفعخودکشیکردمنمردمقرصاعصابخوردمبدترشدم
من کلا ترس دارم بمیرم مریض نیسم ازمایش چکاب دادم دکتر قلب هم رفتم میگه همه چیت نرمال ولی من تر س دارم یکی زنگ بزن می ترسم فقط می ترسم خدایا کمکم کن من تا عصبی میشم ناراحت میشم بدنم درد میگیره خدایا این چیه بهش دچار شدم خدای دوست دارم توراخدا خوبم کن
خلقی اظطرابی هیجانتو کنترول کن،با دگتر رفتن وگرنه میری تو بدبختی و توهم
من این چند وقته خیلی مشکل برام پیش آمده حالا با تمام وجود حس میکنم افسردگی گرفتم پر خاشگر شدم حوصله جمع ندارم حوصله حرف زدن ندارم حتی بچهام حرف میزنه رو اعصاب مه واقعا نمیدونم چیکار کنمتو رو خدا راه حلی میگی
دوست عزیز واسه چی از مرگ میترسی… مرگ هم قشنگی خودش رو داره منم قبلا خیلی میترسیدم، خیلی اتفاقی برنامه زندگی پس از زندگی رو دیدم و کاملا متحول شدم… لطفا تمام قسمتاش رو دانلود کن و بشین نگاه کن…. امیدوارم ک حالت خوب بشه
سلام من چندماهی میشه که این علایمو دارم نفخ شکم یبوست اموقع خوردن غذا احساس خفگی میکنم واحساس میکنم قلبم ایست میکنه این روزها زیاد شده وتنگی نفس وسنم ۴۷ هست وسابقه بیماری ندارم هیچ بیماری
سلام واقعا افسردگی سخته و تو کشور ماهم خیلی مبتلا داره متاسفانه اصلا بهش دقت و توجه نمیشه درسته کرونا اومد و خیلی ها از ترس مرگ دنبال واکسن و… بوند وحتی کل دستگاه های اجرایی شده بودن ستاد مقابله با کرونا
ولی همین افسردگی بیشتر از کرونا جان باخته داره خواهشاً مسئله افسردگی روجدی بگیرید
سلام شب بخیر عموری هستم ومدتی علایم افسردگی رادرخودم میبینموراه درمان را میخواهم
من بد از یک مدتی که دچار کج خلقی ، کم حوصلگی و زود رنجی شده بودم به توصیه دوستی به روانپزشک مراجعه کردم. پس از تجویز قرص سیتالوپرام ۲۰ و مصرف روزانه یک عدد آن اکنون خیلی سر حال و آرام شده ام.
سلام من الان یک سال هست که افسردگی دارم وکم کاری تیروئید تو بارداری داشتم الان دو ماه دارو مصرف میکنم بهتر هم نشدم این که افسردگی من به خاطر تیروئید است