علت تشنج در کودکان چیست؟ ۵ درمان موثر انواع تشنج کودک

فهرست مطالب
تشنج در کودکان (Seizures in children) یکی از شایعترین مشکلاتی است که والدین با آن دست و پنجه نرم میکنند. تشنج در کودکان به عوامل مختلفی بستگی داشته و هنگامی رخ میدهد که سلولهای مغز کودک، بیش از حد توانشان، فعالیت داشته باشند. در واقع در اثر فعالیت بیش از حد این سلولها، عملکرد سیگنالهای الکتریکی عادی مغز موقتاً دچار اختلال میشود.
میتواند تشنج کودکان بدون تب یا با تب همراه باشد. شایان ذکر است که علم پزشکی در زمینه تشنج در کودکان، پیشرفتهای بسیاری را داشته و روشهای مختلفی را برای درمان و کنترل این بیماری عرضه کردهاند. ما نیز در پذیرش ۲۴ علاوه بر بررسی کامل این عارضه، به روشهای مختلف درمانی آن خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.
علائم تشنج در کودکان
علائم تشنج در کودکان شامل طیف وسیعی میشود که برای هر کودک میتواند یک یا چند مورد را در بر گیرد. از مهمترین علائم بیماری تشنج کودکان:
- خیره شدن به یک نقطه ثابت
- لرزیدن بدن
- پرش عضلات دست و پا
- بیهوش شدن
- سفت شدن بدن
- بی اختیاری در ادرار و مدفوع
- حالت تهوع
- افتادن ناگهانی و بدون دلیل
- مشکلات تنفسی
- تغییرات گفتاری و دیداری
- و…
در نظر بگیرید که تشخیص برخی علائم باعث جلوگیری از تشنج در کودکان میشود.
علت ابتلا کودکان به تشنج چیست؟ دلیل تشنج اطفال
تشنج در اثر اختلال در فعالیت بخشهای مختلفی از مغز ایجاد میشود. از این رو علت ابتلا به آن رابطه مستقیمی با این موضوع دارد که کدام بخش از مغز فعالیت الکتریکی غیر عادی دارد.
به طور کلی میتوان گفت بیماریها و آسیبدیدگیهای زیر مهمترین علل ابتلا کودکان به تشنج هستند:
- آسیب دیدن نواحی مختلف سر
- آسیب دیدن کودک در حین تولد (در حین به دنیا آمدن یا پس از آن)
- عارضههای مادرزادی
- تب یا عفونت بیش از حد
- وراثت
- اختلالهای مغزی دژنراتیوم
- مصرف دارو
- و…
البته موارد گفته شده در بالا تنها مهمترین علل تشنج در کودکان بوده و ممکن است کودکی به دلایل دیگری که در این مقاله ذکر نشده به این بیمار مبتلا شود. تب و تشنج در کودکان نیز با یکدیگر بسیار در ارتباط اند.

۶ نوع تشنج در کودکان
تشنج در کودکان به شکلها و انواع مختلفی بوز میدهد. امروزه انواع مختلف این بیماری را در ۶ گروه دسته بندی کردهاند. انواع تشنج در کودکان عبارتاند از:
۱. تشنج کانونی در کودکان
این نوع تشنج به دلیل اختلال در قسمت “کانون تشنج” مغز که در یکی از لوبهای مغز قرار دارد رخ میدهد. مدت زمان آن کمتر از ۱ دقیقه بوده و گرفتگی عضلات شایعترین علائم آن است.
۲. تشنج عمومی کودکان
شاید بتوان گفت تشنج عمومی رایجترین نوع این بیماری است که در اثر آن هر دو طرف مغز کودک درگیر میشود. این نوع از بیماری خود به زیر دستههای مختلفی تقسیم میشود. بهعنوانمثال تشنج غائب، پتیمال یا تشنج کوچک، تشنج اتونیک، تشنج تونیک، تشنج تونیک ـ کلونیک عمومی یا گرندمال (GTC) انواع مختلفی از تشنج عمومی هستند که هر کدام از آنها علائم خود را داشته و در اثر علل مختلفی بروز میدهند.
۳. تشنج میوکلونیک در کودکان
کودکانی که به این نوع از تشنج مبتلا هستند، در طول روز چند بار و یا چند روز پشت سر هم تشنج را تجربه میکنند. در این نوع از بیماری عضلات بدن به صورت گروهی و ناگهان منقبض میشوند.
۴. اسپاسم شیرخوارگی نوزادان
این نوع تشنج در کودکان بسیار نادر بوده و تنها در سال اول زندگی فرد احتمال رخ دادن آن وجود دارد. با اینکه این نوع تشنج تنها چند ثانیه طول میکشد، اما به دلیل اینکه ممکن است در طول روز، صدها این اتفاق بیفتد، بسیار خطرناک دانسته میشود. از این رو اگر فرزندتان دچار این نوع از بیماری شده باشد، حتماً لازم است تا به یک دکتر مغز و اعصاب کودکان مراجعه کنید.
۵. صرع پایدار در کودکان
صرع پایدار از دیگر انواع تشنج در کودکان است. این نوع تشنج بیش از ۳۰ دقیقه طول کشیده و مشکلی بسیار جدی و حاد است. بهطوریکه ممکن است کودک شما چند روز را در بیمارستان بستری شود تا به طور کامل بهبود یابد. تکرار تشنج در کودکان میتواند یکی از علائم ابتلا به این عارضه باشد.
۶. تشنج تبخیر در کودکان
نوع دیگری از بیماری که تشنج تبخیر نام دارد، بیشتر در کودکان شش ماهه تا پنج ساله دیده میشود. این تشنج همراه با انقباض عضلات بوده درصد شیوع بالایی دارد.
تشنج تب خیر خود به ۲ دسته تقسیم بندی میشود. تشنجی که کمتر از ۱۵ دقیقه طول بکشد تشنج ساده و در غیر این صورت تشنج پیچیده نام دارد.
پیشگیری از تشنج در کودکان ممکن است؟
در واقع چون تشنج در کودکان ناشی از اختلالات سیستم عصبی بوده و به دلایلی نظیر وراثت و آسیبهای مغزی بستگی دارد از این رو پیشگیری از ابتلا به آن چندان آسان نبوده و بهتر است بگوییم کودکان نقش زیادی در ابتلا به آن یا پیشگیری از ابتلا به آن ندارند.
اما باز هم نکاتی را ذکر خواهی کرد که تا حدودی رعایت آنها باعث جلوگیری از تنشج در کودکان شود.
- جلوگیری از بازی کودکان به صورت شبانه روزی و بیش از حد با کامپیوتر و سایر کنسولهای بازی
- مراقبت از سر فرزندان در مقابل هر ضربهای (مخصوصاً در زمان نوزادی)
- اگر پدر یا مادر کودک دچار بیماری تشنج هستند، حتماً از زمان کودکی کودک خود را نزد متخصص مغز و اعصاب ببرند تا از بروز آن در فرزندشان خودداری کنند
- عدم مصرف الکل و دخانیات توسط کودک (و والدین)
- و…
البته شما میتوانید با مراجعه حضوری یا استفاده از دکتر مغز و اعصاب آنلاین، راهکارهای دیگر پیشگیری از ابتلا کودکانتان به این بیماری را بدانید.

انواع راههای درمان تشنج در کودکان
خوشبختانه امروزه روشهای مختلفی برای درمان قطعی تشنج در کودکان ابدا شده است. از جمله از مهمترین روشهای درمانی عبارت اند از:
دارو برای درمان تشنج کودکان
در واقع میتوان گفت بهترین و متداولترین نوع درمان تشنج در کودکان مصرف دارو است. امروزه قرصهای مختلفی برای این کار تولید و به بازار عرضه شده اند. تعیین نوع قرص و مقدار مصرف آن بر عهده پزشک بوده و پس از انجام ازمایشات مختلف تعیین میشود و پزشک داروی تشنج کودکان را تجویز خواهد کرد.
رژیم کتوژنیک و درمان تشنج کودکان
در این روش درمانی، وعدههای غذایی کودک سرشار از چربی و با کربوهیدرات بسیار کم است. هدف اصلی این رژیم تولید منبع انرژی مغز و قلب یعنی کتونها است. شایان ذکر است که این برای تمام کودکان مفید نیست.
محرک عصب واگ (VNS) روشی برای درمان تشنج کودکان
در این روش درمانی، به کمک یکی از عصبهای واگ پالسهای انرژی کوچکی به مغز ارسال میشود. استفاده از این روش درمانیف شایع نبوده و تنها برای کودکان بالای ۱۲ سال که به درمان دارویی واکنش نشان نداده و امکان جراحی نیز ندارند، توصیه میشود. شایان ذکر است که گرفتگی صدا، گلو درد یا تغییر صدا از عوارض استفاده از این روش هستند.
جراحی برای درمان تشنج شدید کودکان
هدف از جراحی برداشتن قسمتی از مغز که تشنج در آن رخ میدهد است. جراحی تنها زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که تشنج در کودک بسیار شدید بوده و برداشتن قسمتی از مغز آن بر بینایی و حافظه اثری نداشته باشد. جراحی را برای درمان سریع تشنج کودکان بکار میبرند.
عوارض تشنج در کودکان چیست؟
حال میخواهیم به عوارض تشنج در کودکان بپردازیم. در صورتی که این عارضه کنترل نشود میتوان عوارض جدی را در پی داشته باشد.
یکی از شایع ترین عوارض بعد از تشنج در کودکان آسیب به مغز است که خود را به صورتهای حرکتی، رفتاری و تکلم نشان میدهد.
همچنین تشنج میتواند باعث آسیب به قلب و ایجاد آریتمی قلبی شود.
تشنج میتواند باعث وارد شدن آسیب به عصب واگ شود که مسئول کنترل جویدن و بلع غذاست. در نتیجه یکی از عوارض بعد از تشنج در کودکان میتواند اختلال در بلع، گرفتگی سینه، سوزش گلو و سرفه باشد.
از دیگر عوارض تشنج وارد شدن آب به داخل ریه ها و عفونت دستگاه تنفس فوقانی است.
به دلیل عوارض تشنج در کودکان بسیار مهم است که به یک پزشک مراجعه کنید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر اولین بار فرزندتان دچار تشنج شده باشد، بایستی حتماً به یک دکتر تشنج مراجعه کنید. اما پس از آن لازم نیست که هر دفعه پس از تشنج به پزشک مراجعه کنید بلکه تنها زمانهایی بایستی این کار را انجام دهید که اتفاقی خارج از هر چه پزشکتان هشدار داده بود رخ دهد.
این اتفاقات میتواند طولانی تر بودن مدت تشنج، به هوش نیامدن پس از تشنج، تشنج در آب و… میشود. همچنین تشنج کودکان زیر دو سال باید به طور جدی پیگیری شود.
شایان ذکر است که درمان خانگی تشنج کودک اثر گذاری خاصی نداشته و حتماً باید برای درمان بیماری یک پزشک مراجعه شود. همچنین مراقبت های بعد از تشنج در کودکان نیز بسیار مهم است.
سؤالات متداول تشنج در کودکان
چه کودکانی بیشتر تحت ریسک ابتلا به تشنج هستند؟
در واقع همه کودکان به خطر ابتلا به تشنج گرفتار هستند. اما در این بین کودکانی که پیشینه دارند یعنی پدر یا مادر آنها دچار این بیماری است و یا کودکانی که در نوزادی ضربهای به سرشان برخورد کرده است بیشتر از سایرین تحت خطر ابتلا به این بیماری هستند.
شایعترین و بهترین نوع درمان برای تشنج در کودک چیست؟
انواع مختلفی از درمانهای ارائه شده توسط پزشکان همگی خوب بوده و جواب مطلوبی را میدهند. در این بین بهترین نوع درمان بستگی به ویژگیهای شخص و نوع تشنجی که به آن ابتلا است، دارد. تشخیص بهترین نوع درمان بر عهده پزشک معالج است که پس از معاینه و انجام آزمایشهای مختلف بیان میکند.
آیا تشنج اختلالی در زندگی عادی کودک ایجاد میکند؟
به طور کلی میتوان گفت بسته به شدت تشنج، زندگی عادی کودک میتواند دچار اختلال شود. البته این اختلالات با مصرف دارو یا انجام سایر درمانها قابل کنترل است.
علت تشنج در خواب کودکان چیست؟
تشنج در خواب میتواند در پی تب کنترل نشده و بالا رخ ندهد. پس در نتیجه به علائم تشنج در کودکان در خواب بسیار دقت کنید.
سلام دخترم ۱۰ سالشه یک ماه و نیم پیش بعد خوردن صبحانه دچار تشنج شد پیش دکتر مغز واعصاب کودکان بردیم بعد گرفتن ام ار ای و سی تی اسکن و نوار مغز تشخیص دادن مشکلی نداره فقط باید مدتی قرص لوبل ۲۵۰ مصرف کنه الان بعد یک ماه و نیم مصرف دارو تو خواب دچاره تشنج خفیفی شدالان نمیدونم چکار کنم لطفا راهنماییم کنید باتشکر
سلام،دخترم ده سالشه ،مسافرت که رفتیم بخاطر کم خوابی تشنج کرد آیا دیگه نباید جای دور ببریمش؟درضمن دخترم از قبل اختلال یادگیری داشتن
سلام پسر من ۱۱ساله هست هر شش ماه یا بعضی وقتها هر سال یکبار وقتی که خیلی خسته باشه توی خواب تشنج میکنه وهمزمان استفراغ میکنه یکی دو دقیقه طول میکشه واگر استفراغ نکنه سر درد میگیره وتا بالا نیاره اروم نمیشه دیشب بعد از دوسال دوباره تشنج کرد چیکار باید انجام بدم
چی بدیم تا تشنج نکند
باسلام ببخشید بچه من از ۲/۵سالگی تشنج میکنه بردمش زاهدان پیش فوق متخصص ولی الان باز هم تشنج میکنه خواهشاً راهنماییم کنید چکارش کنم.الآن چهارونیم سالشه .نمیتونه خوب بجوه آبدهنش هم میریزه
سلام علاعم اولیش چطور بود و چقد تحت درمان بود و درمانش چقد مفید بود ؟؟؟؟
بچم الان۳ماهش هستش بدون اینک تب داشته باش تشنج بهش رخ داده دکترابهش داروتجویزکردن بعدازچندساعت دوباره تشنج بهش رخ میده لطفاکمکمون کنید
دختر ۸ ماه ام حدود دوماه تحت درمان تشنج قرار داره متاسفانه علیرغم تجویز لوبل و تگاتارد باز بعد از مدت حدود یک بیست روز حملات مکرر داشته میخواستم بدونم داروها موثر نیستن یا علت دیگری باعث تشنج مجدد شده. ممنون.
پسرمن تشنج داردو سابریل مصرف میکند ونمیتونه بشینه یکسالشه
پسرمن یکسالشه تشنج داره نمتونه بشینه وبیاشامه
سلام پسر من ۶سالشه میوا دبره مدرسه ایا واکسن ۶سالگی بزنه مشکلی براش پیش نمیاد
اصلا واکسن ۳گانه براش نزن دوگانه بزن
سلام من دخترم ۱۸ ماهشه الان دو شبه تب شدید داره ک دکتر شیافت داده. و اینکه مدام میلرزه و دندوناش میخوره بهم. داخل خواب و هم داخل بیدار شدن. حتی اگه تبشم پایین باشه باز میلرزه و دندوناش میخوره بهم یا سابیده میشه بهم. این تشنجه یا ن من چکار باید کنم. توروخدا بهم بگید بچه اولمه من تجربه ندارم.
اثرات منفی تشنج بر اثر تب بالا در کودک پسر حدود سه ساله چیست؟
سلام.حتما مجدد به دکتر مراجعه کنید.ولی حالت لرزیدن دندان و بهم خوردن دهان مخصوص تشنج نیست،افرادی که تب و لرز دارن هم این اتفاق براشون کاملا طبیعیه.فقط اگه بخاطر تب داشتن دارید پاشویه میکنید یا لباس هاشو کمتر کردین حواستون باشه تبش که پایین اومد یکم گرمش بگیرین.بچه من بخاطر تب لباس هاشو و شلوارشو یکی کردیم و شیاف زدیم بعد که تبش پایین اومد یه وقتایی تو خواب در عرض چند ثانیه میلرزید یا دندوش بهم میخورد و همچنین دهنش.اونموقع پاشویه شو قطع کردیم و خیلی کم گرمش گرفتیم.مثلا چند دقیقه پتو انداختیم روش بعد دوباره پتو رو برداشتیم.البته بازم تجربه ها برای هر شرایطی و هر نفری موثر نیست بهتره ببریدش دکتر مجدد.
و اگه که تبش پایین نمیاد یا دیر پایین میاد با فاصله زمانی کم بهش شیاف و استامینوفن بدین اگه میتونه قرص بخوره حل کنید تو یه اب تو یه قاشق و بهش بدید با فاصله ی دو تا سه ساعت اتفاقی نمیوفته فقط اول یه شیاف بزنید و نصف قرص استامینوفن چون برای دوساله یه قرص زیاده اما اگه بازم تبش پایین نیومد قرص استامینوفن کامل بهش بدین.
سلام چیشد وضعیت بچتون؟
کودک ۳ روزه تشنج میگردد نمیتاند شیر مادر ش بیخورد چی باید کردآقا دکتر میشه جواب بیدی ممنون با تشکر
من بچم بد ش رو صفت میکنه پیش دکترم بردم بازم همینجوری چکار کنم
سلام خسته نباشید من کودکی دارم ده ماهه در پنج ماهگی نیمه های شب با گریه شدید وچند شدن دست وپا از خواب بیدارشد طوری که چشمهاش به حال دیگه برگشت طولی نکشید هوشیاری شو بدست آورد وبهتر شد دکتر گفت تشنج بوده الان چند وقته احساس میکنم وقتی که از چیزی میترسه نیمه های شب این مورد براش پیش میاد ولی مثل دفعه نیست تا حالا چهار مرتبه این مشکل پیش اومده میشه از ترس باشه من به پدرش میگم تشنج ولی برای اینکه خودشو مجاب کنه میگه ترسیده نمیدونم چکار کنم لطفا راهنمایی کنیم ممنون
سلام میخاستم بدونم بچی که تب داره شیاف براش بزاری بعد تشنج کنه شیاف دیازپام براش بزاری مشگلی نداره
خواهشن ب سوالم جواب بدین
سلام پسرم ۲سالش بودشب تب داشت. فرداش صبح ساعت ۷ازخواب بیدارشدیم دیدیم گردنش افتاد وکم کم یه دستش افتادوشروع به بیهوش کردن کرد. سریع بردیم بیمارستان. دکترمتخصص کودکان شهرمون اقای رستمی اومدبالاسرش. امپول کارهای مربوطه راانجام دادبعد۳ساعت بهوش اومد. شب بیمارستان دلفان لرستان موندیم.. حالش بهترشد. ولی بارضایت شخصی بردیمش کرمانشاه. بیمارستان دکترمحمدکرمانشاهی. دکترصدیقی متخصص کودکان، ۱۰روزی بستریش کرد. ازمایش دادازنغاش ازمایش گرفتن. گفتن مشکلی نداره. وشربت پریمیدون براش تجویرکردومرخصش کرد. الان ۴ماه این شربت رامیخوره.. خواستم بدونم تاکی بایدازشربت پریمیدون بخوره… ضمناحالش خداروشکرخوبه وتکرارنشد…. ممنون ازشم
سلام آقای دکتر من آجیم س سالش بود تشنج کرد واین تشنج ۵دیقه ی بار تکرار میشد و بدنش کبود میشد بعضی از جاهای بدنش حالت خون مردگی پیدا شده ولی چون دیر رسوندند بیمارستان تمام کرد میخوام بدونم علت اینجو تشنج ها چیست پیمان
سلام چهار پیش نوزاد پنج ماهه ام نیمه های شب براثر شدت گریه وچنگ شدن دست وپا بیدار شد طوری که بعد از آروم شدن بی حال وبی رمق شد وبعد ثانیه به حالت عادی برگشت دکتر گفت تشنج بوده وآزمایش نوشت مشکلی نداشت بعد چهار ماه دوهفته پیش همین طور شد و دوسه شب پیش البته دوسه شب پیش شدت ترسیده بود که نیمه های شب اینطوری شد آیا ممکنه تشنج براثر ترس هم باشد ممنون
پسرم چندروزه سرفه های خشک داره یه مقدار تبم داره زیاد نه امشب یه علایمی داشت بیدارشد دست زدبشکن زد بعد زد زیر گریه ممکنه از علایم تشنج باشه. سه سالش هس
سلام وقت بخیر ببخشید پسر من یک سالش بود تشنج کرد ونیم ساعت طول کشید خوب شد وسری یک سال مجدداً تشنج شد ه دودقیقه طول کشید ونگرانم باید چکار کنم تشکر از لطفتان
سلام وقت بخیر پسرم ده ماهه بود که در اثری تب بالا تشنج کرد الان یک سال و هفت ماهه است باز دیشب تشنج زد آیا این کار خطر ناک است تاچن سالگی همین قسم میشه
سلام پسر من سابقه تشنج داره ولی چند وقتی تکلل ادرار مدفوع داره
باسلام وخسته نباشید پسرم دوسال شربت والپروات استفاده کرده و دسترفته دیگه نیازی نیست الان۵ماهه ک قط کرده ک امشب دیدم خاب دیده وهزیان میگه خیلی نگرانم ک تشنج بوده یانه
بچم تبش پایین نمیاد چکار کنم؟