ریزش مو در اثر عوارض مصرف دارو
ریزش مو در اثر عوارض مصرف دارو با توجه به نوع و مقدار دارو میتواند متفاوت باشد و ممکن است نواحی مختلف سر یا کل بدن را درگیر کند.

ریزش مو در اثر عوارض مصرف دارو با توجه به نوع و مقدار دارو میتواند متفاوت باشد و ممکن است نواحی مختلف سر یا کل بدن را درگیر کند. داروهایی که در شیمیدرمانی تجویز میشوند، یکی از مهمترین عوامل ریزش مو در اثر عوارض مصرف دارو هستند. بااینحال، داروهای مختلفی وجود دارند که مصرف و عوارض جانبی آنها میتواند باعث ریزش مو شود.
به دلیل حساسیت زیاد و تخصصی بودن بحث داروها، درمان ریزش مو در اثر عوارض مصرف دارو، فقط و فقط باید با نظارت پزشک متخصص انجام شود و هرگونه اقدام نسنجیده در این شرایط، میتواند تبعات جدی و بعضاً جبرانناپذیری برای موها در پی داشته باشد.
نشانههای ریزش مو در اثر عوارض مصرف دارو
ریزش مو در اثر عوارض جانبی داروها، میتواند حالت خاصی از ریزش مو تلوژن افلوویوم باشد. علائم ریزش مو در اثر عوارض مصرف دارو معمولاً سه ماه بعد از آغاز مصرف خود را نشان میدهند. فردی که موهایش در اثر مصرف داروهای خاص شروع به ریزش میکند، در بیشتر اوقات، ابتدا با پدیده نازک شدن موها مواجه میشود. هرچند آغاز ریزش مو در اثر عوارض مصرف دارو میتواند به شکل ریزش در ناحیه فرق سر هم خود را نشان دهد.
افزایش قابلتوجه در ریزش موها، هنگام شانه زدن و دوش گرفتن، میتواند از دیگر علائم اولیه باشد. شاید هم بعد از بیدار شدن، تعداد زیادی تار مو روی بالشتان ببینید که در این صورت باید موضوع را جدی بگیرید.
داروهایی که میتوانند باعث ریزش مو شوند
هر دارو ممکن است با ایجاد اختلال در یکی از مراحل چرخه حیات مو، باعث ریزش و آلوپسی شود. بعضی داروها فاز تلوژن یا استراحت مو را تحت تأثیر قرار میدهند و بعضی دیگر در مرحله رشد یا آناژن دخالت میکنند. اگر با مراحل مختلف چرخه حیات مو آشنایی ندارید، مطالعه مطلب مربوط به ریزش مو تلوژن افلوویم را به شما پیشنهاد میکنیم.
ریزش مو در اثر عوارض مصرف دارو در فاز تلوژن
در شرایط عادی، هر فرد روزانه حداقل ۱۰۰ تار مو را در فاز تلوژن از دست میدهد. اما عواملی مثل تب، استرس، تغذیه نامناسب و عوارض جانبی بعضی داروها میتوانند این تعداد را تا حد چشمگیری افزایش دهند. مهمترین داروهایی که باعث ریزش مو در فاز تلوژن میشوند، عبارتاند از:
- آمفتامینها
- مهارکنندههای آنزیم تبدیل آنژیوتانسین (ACE)
- داروهای ضدافسردگی مثل پاروکستین، فلوکستین و سرترالین
- داروهای ضد قارچ
- مسدودکنندههای بتا که پزشکان آنها را برای درمان مشکلات قلبی و گلوکوم تجویز میکنند.
- قرصهای ضدبارداری
- رقیقکنندههای خون مثل هپارین و وارفارین
- داروهای کاهش کلسترول مثل کلوفیبرات
- داروهای درمان اختلالات تیروئید
- فاموتیدین و بسیاری از داروهای رفع مشکلات گوارشی و معده
- درمانهای جایگزینی هورمون (HRT)
- ایزوترتینوین و انواع مشتقات ویتامین A
- لوودوپا و سایر داروهایی که برای کنترل بیماری پارکینسون تجویز میشوند
- ناپروکسن و سایر داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی
- آستروئیدها
ریزش مو در اثر عوارض مصرف دارو در فاز آناژن
داروهای شیمیدرمانی، مهمترین داروهایی هستند که در مرحله آناژن از چرخه حیات مو اختلال ایجاد میکنند. در این رابطه، بد نیست قدری هم با ریزش مو آناژن آشنا شوید. هرچند در موارد نادر، داروی کلشی سین (برای درمان نقرس) و داروهای حاوی مواد زیر هم ممکن است باعث ریزش مو در فاز آناژن شوند:
- آرسنیک
- بیسموت
- اسید بوریک
- تالیُم
درمان ریزش مو در اثر عوارض مصرف دارو
خوشبختانه ریزش مو در اثر عوارض مصرف دارو، پدیدهای کاملاً قابلکنترل است. واضح است که بهترین راه درمان ریزش مو ناشی از دارو آن است که مصرف دارویی را که باعث ایجاد عارضه شده، متوقف کنید که این امر حتماً باید با نظر پزشک انجام شود. بعضی مواقع شاید امکان قطع یک داروی خاص وجود نداشته باشد و در این شرایط پزشک، داروهای درمانیِ معادل و جایگزین را بررسی و بهترین آنها را برای بیمار تجویز میکند. بهاینترتیب، بدون آنکه اختلالی در سازوکار بدن ایجاد شود، ریزش مو کُند یا متوقف خواهد شد.
ضمناً گاهی ممکن است پس از حذف یا تغییر یک دارو، لازم باشد برای توقف ریزش مو تا شش ماه هم صبر کنید. بنابراین بیآنکه آشفته شوید، به پزشکتان اعتماد کرده و بدانید این پدیدهای کاملاً نرمال است.
اگر ریزش مو در اثر عوارض مصرف دارویی باشد که بهطور موقت مصرف میکنید، آنگاه پس از قطع دارو، رشد موهایتان بهطور خودبهخود به حالت طبیعی بازمیگردد. اما اگر مجبور باشید دارویی را برای مدت طولانی یا برای همیشه مصرف کنید، آنگاه برای کنترل ریزش مو یا درمان آن به مشاوره تخصصی نیاز دارید. هرچند منطق ایجاب میکند که تشخیص ریزش مو و بررسی دلایل احتمالی آن را همیشه به یک پزشک متخصص بسپارید و هرگز روی گمانهزنیها حسابی باز نکنید.
- لطفا اگر این مقاله برای شما کاربردی بود، برای دوستان خود ارسال کنید. تا با کمک یکدیگر جامعه ای سالم تر داشته باشیم.
سلام خسته نباشید من ۳ماه از قرص رو آوتان برای جوش صورت استفاده کردم که مو هام رو نازک و ریزش پیدا کرد الان حدود ۴ ماه هست دارو رو قطع کردم خداروشکر یکم بهتر شده مو هام ولی خواستم بپرسم مثل قبل میشه مو هام تشکر
دوست عزیز برای دریافت پاسخ سوالتان شما میتوانید از طریق لینک https://www.paziresh24.com/qa/
اقدام بفرمایید و سوال خود را مطرح کرده پزشک متخصص به شما پاسخ میدهند
سلام خسته نباشید خواستم بپرسم عوارض رو آکوتان تا چند ماه پس از قطع دارو ادامه دارد تشکر و اینکه صدماتی که ایجاد کرد برگشت پذیر هست
علی رضا عزیز برای دریافت پاسخ سوالتان شما میتوانید از طریق لینک https://www.paziresh24.com/qa/
اقدام بفرمایید و سوال خود را مطرح کرده پزشک متخصص به شما پاسخ میدهند