تکرر ادرار | علائم، علل ابتلا و درمان آن

فهرست مطالب
تکرر ادرار چیست؟
تکرر ادرار، نوعی بیماری است که در همه نوع سن و جنسی دیده می شود، تعریف تکرر ادرار را میتوان این گونه گفت: “نیاز بیشتر برای رفع ادرار” به طور کلی هر انسان بالغ روزانه حدود ۷۰۰ میلی لیتر تا ۳ لیتر ادرار دفع میکند و اگر این میزان افزایش پیدا کند فرد به دفعات بیشتری برای تخلیه ادرار نیازمند است.
تکرر ادرار و بی اختیاری ادرار
تکرر ادرار را نباید با بیاختیاری ادرار اشتباه گرفت، چون گاهی پیش میآید که به دلیل مصرف زیاد مایعات و یا عوامل دیگر حجم ادرار افزایش پیدا کرده است و قابل کنترل است اما بیاختیاری دفع ادرار بدون اختیار فرد است و غالبا زمان تحرک و یا عطسه و سرفه و یا خندیدن مقداری ادرار بدون اختیار فرد دفع میشود علتهایی مانند زایمان و یائسگی و همچنین در مردان به علت بیماریهای پروستات و ضعف عضلات لگن این عارضه ایجاد میشود. برای درمان بیاختیاری باید به پزشک مراجعه کرد که غالبا با تجویز دارو و یا دورههای فیزیوتراپی مشکل حل میشود.
علل تکرر ادرار چیست؟
دو علت کلی وجود دارد:
افزایش حجم ادرار
گاهی به دلیل مصرف مایعات زیاد و یا مصرف داروهای ادرارآور حجم ادرار بیشتر میشود . البته بیماریهایی مانند دیابت هم باعث افزایش حجم ادرار میشوند.
نیاز دفع بیشتر
گاهی حجم ادرار طبیعی است اما فرد احساس نیاز بیشتری برای دفع ادرار خود دارد. عواملی مانند استرس و اضطراب، بارداری، بزرگی پروستات، سنگهای مجاری ادراری و بیماریهای عفونی یا بیماریهای مقاربتی باعث این عامل میشوند.
این عارضه در هر صورت قابل درمان و پیشگیری است. اما لازم است بدانید که علت تکرر ادرار و کمردرد به صورت تواما می تواند بخاطر عفونت کلیه ها و یا مشکلات نخاعی باشد که باید سریعا به پزشک مراجعه کرد. همچنین گاهی تکرر ادرار بدون سوزش است که در این صورت مطمئن خواهید بود علت آن عفونت نیست و می تواند ریشه در افزایش حجم ادرار به دلیل مصرف مایعات زیاد و یا داروهای ادرار آور داشته باشد.
چگونه تکرر ادرار را درمان کنیم؟
برای درمان تکرر ادرار چند روش را پیشنهاد می کنیم:
درمان با طب سنتی
پزشکان طب سنتی برای درمان تکرر ادرار با طب سنتی بیشتر توصیه به مصرف داروهای با طبع گرم میکنند. بنابراین میتوانید از گیاهانی مانند زنجبیل به همراه عسل ، جوش شیرین و دارچین و یا کنجد استفاده کنید. همچنین پزشکان طب سنتی معتقدند رب انار و شکر زرد از مواد موثر برای کاهش این عارضه هستند.
درمان خانگی
در روش درمان خانگی تکرر ادرار توصیه میشود کمتر از مرکبات و مواد غذایی ادرارآور استفاده شود. همچنین برای بهبود ورزشهای خاص کنترل ادرار انجام دهید و ماهیچههای مثانه و مجاری ادراری را تقویت کنید. از جمله ورزشهایی که بیشتر به خانمها توصیه می شود ورزش کگل است. در روش کگل سعی کنید عضلات مثانه را جوری منقبض کنید که از دفع ادرار جلوگیری شود. این ورزش را باید در سه ست بیست تایی در روز انجام دهید تا موثر واقع شود. آقایان هم میتوانند با انقباض ماهیچههای مجاری ادراری و دفعی و همچنین ادرار منقطع این ورزش را انجام دهند.
درمان پزشکی
اگر تکرر ادرار با علائمی مانند کمردرد، ضعف، تب و تعرق همراه باشد باید به پزشک متخصص کلیه و مجاری ادرار و یا عمومی مراجعه کرد. در این صورت پزشکان ابتدا فرد را مورد آزمایشات بالینی قرار میدهند تا علت تکرر ادرار را بررسی کنند. در نهایت اگر علت این عارضه دیابت باشد راه درمان استفاده از قرصهای کنترل قند خون و یا توصیه به رژیم غذایی است و اگر علت عفونت در مجاری ادراری باشد پزشک آنتی بیوتیک تجویز می کند. اما ممکن است علت بیماری مشکلات پروستات و مثانه تحریکپذیر باشد که در این صورت پزشک قرصهای ضد تکرر ادرار مانند داریفناسین و یا اکسی ترول و … تجویز می کند.
تکرر ادرار عصبی
بیماری مثانه تحریکپذیر و یا تکرر ادرار عصبی است این عارضه که بخاطر آسیب به نخاع، بیماری ام اس و مشکلات مادرزادی نخاع و یا پارکینسون ایجاد میشود به این صورت است که به علت ضعیف شدن ماهیچههای مجاری ادراری ادرار پیش از پر شدن کامل مثانه و احساس دفع خود به خود خارج میشود. برای درمان تکرر ادرار عصبی پزشکان قرصهای ضد تکرر ادرار تجویز میکنند و یا ممکن است در مواقعی بیمار تحت جراحی قرار گیرد.
تکرر ادرار عارضهای است که به دلایل مختلف اتفاق میافتد . برای درمان باید ابتدا علت را بشناسیم. گاهی این اتفاق بدون سوزش است که نشاندهنده افزایش حجم ادرار بخاطر مصرف زیاد مایعات و یا داروهای ادرارآور است و میتوان با روشهای خانگی و سنتی آن را کنترل کرد اما گاهی علائمی را با خود دارد مانند سوزش، تب، کمردرد، تعریق، ضعف و… در این حالت حتما باید به دکتر متخصص کلیه و مجاری ادرار و عمومی مراجعه کرد تا بنا بر تشخیص دارو موثر تجویز گردد.
در شرایط فعلی کرونا که باید از رفتن به مراکز درمانی پر خطر پرهیز کرد شما میتوانید در هر زمان از شبانه روز در هر کجای ایران که هستید با دکتر آنلاین متخصص کلیه و مجاری ادرار تلفنی صحبت کنید و از ایشان برای درمان تکرر ادرار خود و یا کودکتان غیرحضوری مشاوره بگیرید.
سلام خسته نباشید من ۲۸سالم ۲لیوان چای میخورم باید ۱۰باربرم دستشور.ولی زمستون بیشتر میش ممنون یه راحل معروفی کند مرسی
باسلام دل دردوتکررادرارامارنگ روشن علتش چیه
سلام پسر ۱۱ ساله من مدتی هست که تکرر ادرار داره بدون سوزش و علایم تب تکرر ادرارش به علت دیابت هست یا استرس؟
سلام خانمی ۴۳ ساله هستم چایی زیاد می خورم هنگام شب دچار تکرر آوار می شم که نیم ساعت در توالت می مانم تا مثانه ام کامل تخلیه شود گاهی ذره ذره ادرارتخلیه می شود
لطفا بفرمائید علت چیست
تکرر ادرار همراه با درد در الت تناسلی و رنگ صورتی ادرار همراه با تکه های جامد قرمز رنگ که لخته خون نیست ،علامت کیست مثانه هست یاسرطان
سوزش وخوارش واژه
عفونت واژن سبب تکرر ادرار می شود ؟
سلام خسته نباشید من دختر هشت ساله دارم که تکررادرتکررادرارشدیدداردوهمش میگه حالا تهوع دارم وگریه میکنه متخصص بردم گفتن عفونت روده داره دارودادن خوب شد ولی باز همون حالت داره
باسلام پسرم ۵ ساله است تکرر ادرار شدید دارد حجم ادرار هر بار زیاد نیست آزمایشات خون و کشت ادرار و سونو شکم ولگن انجام شده همه نرمال بود
علت ودرمان آن چیست؟
سلام دوست عزیز
با تشکر از ثبت مشکل شما
کامنت شما توسط پزشک متخصص دیده شد اما نیاز به شنیدن شرح بهتر و بیشتری از بیماری شما دارد.
لطفا از طریق این لینک با پزشک آنلاین متخصص کلیه و مجاری ادرار گفت و گو کنید .
سلام من برای پروستات قرص ترازوسین ۵مصرف میکنم انهم صبح وشب ایا مصرف قرص تامسولوسین برای تکرر ادرار انهم فقط شبی یکعدد اشالی نداره
سلام دوست عزیز
با تشکر از ثبت مشکل شما
کامنت شما توسط پزشک متخصص دیده شد اما نیاز به شنیدن شرح بهتر و بیشتری از بیماری شما دارد.
لطفا از طریق این لینک با پزشک آنلاین متخصص کلیه و مجاری ادرار گفت و گو کنید .
مشاوره آنلاین با متخصص کلیه و مجاری ادرار