وزوز گوش نشانه چیست؟ علت و درمان وزوز گوش
بهترین قرص برای وزوز گوش و قطره وزوز گوش

فهرست مطالب
وزوز گوش چیست؟
اصطلاح وزوز گوش مربوط به زمانی است که صدای زنگ یا صداهای عجیب و غریب دیگر را در یک گوش یا هر دو گوش خود احساس میکنید. این صدا خارجی نیست و افراد دیگر معمولاً نمیتوانند آن را بشنوند. این بیماری عموماً در بزرگسالان مسن یک مشکل شایع است. این بیماری حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد افراد را درگیر میکند. این عارضه معمولاً به دلیل یک بیماری زمینه ای مثل ضعیف شدن شنوایی مربوط به سن، آسیب گوش یا مشکل در سیستم گردش خون ایجاد میشود. برای بسیاری از افراد وزوز گوش با درمان علت زمینه یا سایر درمانهایی که منجر به کاهش یا پوشاندن صدا میشود بهبود پیدا میکند.
علائم وزوز کردن گوش
وزوز گوش میتواند انواع دیگری از صداهای ساختگی و آزاردهنده را در گوش ایجاد کند؛ از جمله صداهایی مشابه غر زدن، کلیک کردن، بغل کردن، زمزمه کردن و… صداهای وزوز در گوش از حالت غرش تا صدای فریاد زدن را دربرمیگیرد. در بعضی موارد صدا به قدری بلند است که توانایی تمرکز یا شنیدن یک صدای خارجی را مختل میکند. این عارضه ممکن است همیشگی باشد یا ممکن است گاهی احساس شود گاهی نشود. در موارد نادر، صدا در گوش اغلب همگام با ضربان قلب میتواند به شکل یک صدای ضربان دار ریتمیک یا خشن اتفاق بیفتد؛ به این حالت وزوز گوش ضربان دار گفته میشود. اگر این عارضه حالت تپشی داشته باشد ممکن است پزشک هنگام معاینه وزوز گوش شما را بشنود (صدای گوش عینی).
علت وزوز کردن گوش
بعضی شرایط باعث ایجاد یا بدتر شدن وزوز گوش میشود. متأسفانه در بسیاری از موارد هرگز دلیل دقیق آن مشخص نمیشود. اما دلایل اصلی آن به شرح زیر است:
- از دست دادن شنوایی: سلولهای کوچک و ظریف مویی در گوش داخلی شما وجود دارد (حلزون گوش) که با دریافت امواج صوتی حرکت میکند. این حرکت منجر به تحریک سیگنالهای الکتریکی در امتداد عصب از گوش به مغز (عصب شنوایی) میشود. مغز این سیگنالها را به عنوان صدا تفسیر میکند.
- خم شدن موهای گوش داخلی: این موضوع با افزایش سن یا زمانی که به طور منظم در معرض صداهای بلند قرار میگیرید اتفاق میافتد. موها تکانههای الکتریکی تصادفی را به مغز شما وارد میکنند و باعث ایجاد صدا در گوش شوند.
- عفونت گوش یا انسداد مجرای گوش: مجاری گوش شما میتواند با تجمع مایعات (عفونت گوش)، موم گوش، خاک یا سایر مواد خارجی مسدود شود. انسداد میتواند فشار گوش شما را تغییر دهد و وزوز گوش ایجاد کند.
- آسیب های سر یا گردن: ضربه به سر یا گردن میتواند بر گوش داخلی، اعصاب شنوایی یا عملکرد مغز مرتبط با شنوایی تأثیر بگذارد. چنین صدماتی معمولاً فقط در یک گوش باعث ایجاد وزوز میشود برای مثال گاهی علت وزوز کردن گوش چپ ممکن است این موضوع باشد.
تعدادی از داروها مثل داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID)، آنتیبیوتیکها، داروهای سرطانی، قرصهای آب (ادرارآورها)، داروهای ضدمالاریا و داروهای ضدافسردگی ممکن است باعث ایجاد یا بدتر شدن وزوز گوش شود. به طور کلی هرچه دوز این داروها بیشتر باشد صدای گوش بدتر میشود. با قطع مصرف این داروها اغلب اوقات صدای ناخواسته از بین میرود.
سایر دلایل ایجاد صدای وزوز در گوش
علت وز وز کردن گوش فقط محدود به دلایل گفته شده نیست بلکه سایر مشکلات گوش، بیماریهای مزمن و… هم بر اعصاب گوش یا مرکز شنوایی مغز تأثیر میگذارد.
- بیماری منیر: وزوز گوش میتواند شاخص اولیه بیماری منیر باشد؛ یک اختلال گوش داخلی که ممکن است در اثر فشار غیرطبیعی مایع گوش داخلی ایجاد شود.
- اختلال عملکرد لوله استاش: در این شرایط لوله موجود در گوش شما که گوش میانی را به بالای گلو متصل میکند همیشه منبسط میماند و همین امر میتواند احساس سنگینی در گوش شما ایجاد کند.
- تغییر استخوان گوش: سفت شدن استخوانها در گوش میانی (اتوسکلروز) ممکن است بر شنوایی شما تأثیر بگذارد و باعث ایجاد این عارضه شود. این وضعیت ناشی از رشد غیرطبیعی استخوان است.
- اسپاسم عضلات گوش داخلی: عضلات گوش داخلی ممکن است متشنج شود (اسپاسم)، کاهش شنوایی و احساس سنگینی در گوش ایجاد کند. این اتفاق میتواند ناشی از بیماریهای عصبی از جمله مالتیپل اسکلروزیس هم باشد.
- اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ): مفصل هر دو طرف سر در مقابل گوشها جایی که استخوان فک پایین با جمجمه برخورد دارد میتواند وزوز گوش ایجاد کند.
- نوروم صوتی یا دیگر تومورهای سر و گردن: نوروم آکوستیک یک تومور غیرسرطانی (خوشخیم) است که روی عصب جمجمه ایجاد میشود که از مغز به گوش داخلی میرسد و تعادل و شنوایی را کنترل میکند. تومورهای دیگر سر، گردن یا مغز میتواند باعث ایجاد وزوز گوش شود.
- اختلالات عروق خونی: شرایطی که بر رگهای خونی شما تأثیر میگذارد مانند تصلب شرایین، فشار خون بالا یا منقبض و بدشکل شدن رگهای خونی میتواند باعث شود خون با نیروی بیشتری در رگها حرکت کند. این تغییرات جریان خون میتواند باعث ایجاد صدای وز مانند در گوش شود یا آن را شدیدتر کند.
سایر بیماریهای مزمن از جمله دیابت، مشکلات تیروئیدی، میگرن، کم خونی و اختلالات خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید و لوپوس همگی با وزوز گوش ارتباط دارند.
عوامل زمینه ساز
این عوامل خطر وزوز گوش را افزایش میدهد:
- قرار گرفتن در معرض سر و صدای زیاد: صداهای بلند مانند صدای تجهیزات سنگین، ارههای زنجیری و سلاح گرم از منابع معمول کاهش شنوایی مربوط به صدا هست. دستگاههای قابل حمل موسیقی مانند پخشکنندههای MP3 اگر با صدای بلند برای مدت طولانی پخش شوند میتواند باعث کاهش شنوایی مربوط به سر و صدا شود. افرادی که در محیطهای پر سر و صدا کار میکنند مانند کارگران کارخانه و ساختمان، نوازندگان و سربازان به میزان زیادی در معرض خطر هستند.
- سن: با افزایش سن تعداد فیبرهای عصبی در گوش کاهش مییابد و باعث مشکلات شنوایی اغلب مرتبط با ایجاد صدا در گوش میشود.
- ارتباط جنسی: مردان بیشتر دچار وزوز گوش میشوند.
- استعمال دخانیات و الکل: خطر ابتلا به وزوز گوش در افراد سیگاری و افرادی که الکل می نوشند زیاد است.
برخی مشکلات مثل چاقی، مشکلات قلبی عروقی، فشار خون بالا، سابقه آرتروز یا آسیب به سر همه خطر ابتلا به وزوز گوش را افزایش میدهد.
عوارض وزوز گوش
وزوز گوش به طور متفاوت روی کیفیت زندگی افراد تأثیر میگذارد. اگر وزوز گوش دارید ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
- صدا در گوش و سردرد
- خستگی
- فشار
- مشکلات خواب
- مشکل در تمرکز
- مشکلات حافظه
- افسردگی
- اضطراب و تحریکپذیری
- مشکلات زندگی، شغلی و خانوادگی
درمان این شرایط مرتبط ممکن است به طور مستقیم روی وزوز گوش تأثیر نگذارد اما میتواند به شما کمک کند تا احساس بهتری داشته باشید.
پیشگیری از وزوز گوش
در بسیاری از موارد وزوز گوش نتیجه چیزی است که نمیتوان از آن جلوگیری کرد. با این حال برخی اقدامات احتیاطی میتواند به جلوگیری از انواع خاصی از آن کمک کند.
- از محافظ شنوایی استفاده کنید: با گذشت زمان قرار گرفتن در معرض صداهای بلند میتواند به اعصاب گوش آسیب برساند و باعث کاهش شنوایی و وزوز گوش شود. سعی کنید در معرض صداهای بلند کمتر قرار بگیرید و اگر نمیتوانید از صداهای بلند جلوگیری کنید برای محافظت از شنوایی خود از محافظ گوش استفاده کنید. اگر از اره های زنجیری استفاده میکنید، نوازنده هستید یا در یک صنعت کار میکنید که با ماشین آلات با صدای بلند سروکار دارید یا از سلاح گرم (مخصوصاً تپانچه یا تفنگ ساچمه ای) استفاده میکنید ترجیحاً از محافظ شنوایی بهره بگیرید.
- صدا را کم کنید: قرار گرفتن طولانی مدت در معرض موسیقی تقویتشده بدون محافظت از گوش یا گوش دادن به موسیقی با صدای بسیار زیاد از طریق هدفون و هندزفری میتواند باعث کاهش شنوایی و وزوز گوش شود.
- از سلامت قلب و عروق خود مراقبت کنید: ورزش منظم، درست غذا خوردن و اقدامات دیگر برای سالم نگه داشتن رگهای خونی میتواند به جلوگیری از وزوز گوش در ارتباط با چاقی و اختلالات رگهای خونی کمک کند.
- الکل، کافئین و نیکوتین را محدود کنید: این مواد اگر بیش از حد استفاده شود می تواند بر جریان خون تأثیر بگذارد و به وزوز گوش کمک کند.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
وزوز گوش بعضی از افراد خیلی اذیت نمیکند؛ اما زندگی روزمره برخی را مختل میکند. اگر وزوز گوش شما را آزار میدهد به پزشک مراجعه کنید. در موارد زیر توصیه میشود به پزشک مراجعه کنید:
- بعد از عفونت دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی دچار وزوز گوش شده اید که طی یک هفته بهبود نمییابد.
- وزوز گوش با کم شنوایی یا وزوز گوش و سرگیجه را با هم حس میکنید.
- در اثر وزوز گوش خود مبتلا به اضطراب یا افسردگی شده اید.
تشخیص وزوز گوش
پزشک به دلیل علائم بیمار فقط وزوز گوش را تشخیص میدهد. اما برای درمان علائم، سعی میکند تشخیص دهد که این عارضه به علت بیماری زمینه ای دیگری ایجاد شده است یا خیر. برای کمک به شناسایی علت آن پزشک احتمالاً از شما در مورد سابقه پزشکی شما میپرسد و گوش، سر و گردن شما را معاینه میکند. آزمایشات معمول شامل موارد زیر است:
- آزمون شنوایی (شنواییشناسی): در طول آزمون شما در یک اتاق ضدصدا مینشینید و گوشیهایی روی گوشتان قرار میدهید که همزمان صداهای خاصی را به یک گوش شما منتقل میکند. شما زمان شنیدن صدا را مشخص خواهید کرد و نتایج شما با نتایج طبیعی برای سن شما مقایسه میشود. این آزمون میتواند به رد یا شناسایی علل احتمالی وزوز گوش کمک کند.
- جنبش سر و گردن: پزشک ممکن است از شما بخواهد چشمهای خود را حرکت دهید، فک خود را فشار دهید یا گردن، دستها و پاها را به حرکت درآورید. اگر وزوز گوش شما تغییر کند یا بدتر شود ممکن است به شناسایی یک اختلال اساسی که نیاز به درمان دارد کمک کند.
- آزمایشات تصویربرداری: بسته به دلیل مشکوک وزوز گوش ممکن است به آزمایشات تصویربرداری مانند سیتیاسکن یا ام آرآی نیاز داشته باشید.
پزشک ممکن است برای بررسی کم خونی، مشکلات تیروئید، بیماریهای قلبی یا کمبود ویتامین تستهای ازمایشگاهی تجویز کند.
صداهایی مثل ضربان زدن در گوش یا زمزمه کردن معمولاً از فشار خون بالا سرچشمه میگیرد و ممکن است هنگام ورزش یا تغییر وضعیت بدن مانند دراز کشیدن یا ایستادن متوجه آن شوید.
وزوز گوشم درمان شد!
درمان وزوز گوش به این بستگی دارد که به دلیل یک بیماری زمینهای ایجاد شده باشد. در این صورت پزشک میتواند علائم شما را با درمان علت اصلی کاهش دهد. مانند موارد زیر:
- برداشتن جرم گوش: رفع انسداد موم گوش میتواند علائم وزوز گوش را کاهش دهد.
- سمعک: اگر وزوز گوش به دلیل کم شنوایی ناشی از سر و صدا یا وابستگی به سن ایجاد شود استفاده از سمعک میتواند به بهبود علائم شما کمک کند.
- تغییر دارو: اگر به نظر برسد دارویی که مصرف میکنید علت وزوز گوش است ممکن است پزشک قطع یا کاهش دارو یا استفاده از داروی دیگر را توصیه کند.
درمان شگفت انگیز وزوز گوش با دارو
در بسیاری از موارد دارو به کاهش شدت علائم یا عوارض ناشی از وزوز گوش کمک میکند. برای تسکین علائم، درمان یک بیماری زمینه ای یا کمک به درمان اضطراب و افسردگی که اغلب همراه با صدای وز در گوش همراه هست پزشک ممکن است دارو تجویز کند. برای برطرف کردن صدا در گوش دو داروی معروف وجود دارد:
قطره درمان وزوز گوش
(Ring Relief PM) علائم زنگ زدن و وزوز گوش در شب بدتر است. این قطره حاوی مواد طبیعی هومیوپاتی است که مانند بابونه و ریشه والرین به داشتن یک خواب آرام کمک میکند؛ ملاتونین ندارد و از مواد فعال طبیعی برخوردار است که با گذشت زمان به کاهش شدت وزوز گوش کمک میکند. برای گرفتن بهترین نتیجه به مدت چند هفته هر شب مداوم استفاده کنید.
قرص وزوز گوش
این قرص به تسکین درد گوش کمک میکند و مانند قطره از مواد طبیعی هومیوپاتی تشکیل شده است. همچنین ممکن است به تسکین علائم مرتبط با این بیماری کمک کند مانند:
- زنگ زدن و وزوز در گوشها
- خارش گوش
- گوشدرد
- تورم گوش
گاهی اوقات مشکل صدا در گوش میتواند با ایجاد ناراحتی و اختلالات روانی همراه باشد که در آن صورت پزشک بیمار را در کنار درمان بالینی یا دارویی به متخصص روانشناس هم ارجاع میدهد تا دوره هایی از درمانهای رفتاری یا CBT را پشت سر بگذارد. اگر نمی خواهید به صورت حضوری به درمانگاه ها مراجعه کنید می توانید از سایت پذیرش ۲۴ ، مشاوره آنلاین روانشناسی دریافت کنید.
تا اینجا متوجه شدیم این عارضه یک مشکل شایع عمدتاً در افراد مسن و افرادی است که در محیطهای پرسروصدا مثل استودیوهای موسیقی و کارخانجات صنعتی حضور دارند. همانطور که مطالعه کردید جای نگرانی نیست و این عارضه درمان دارد فقط کافیست قدرت روحی و اعتماد به نفس خود را حفظ کنید و نترسید که شاید با یک مشکل حاد مواجه شده باشید.
با مراجعه به پنل پزشکان آنلاین متخصص گوش و حلق و بینی پذیرش ۲۴ میتوانید در کوتاهترین زمان وقت مشاوره دریافت کنید و با کمترین هزینه با پزشکان باتجربه ما درباره مشکلات شنوایی و وزوز گوش مشاوره داشته باشید.
سلام من تقریباً سالم ۲۵ روز پیش از موتر پرت شدم سرم آسیب دید گوشم همیشه صدا میکنه مثل پنکه
سلام خانم دکتر تقریبا دو هفته پیش سرماخوردگی گرفتم گوش سمت راست کیپ شد پیش دکتر رفتم گفت جرم داره قطره گلیسیرین نوشت برای شست و شو چندروز استفاده کردم گوشم از کیپ خلاص شد ولی الان یک هفته میشه دائم صدای وز وز میاد ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام من چهارده سالمه یه صداهای عجیبی از گوشم میاد اصلا هم اهل هدفون و هندزفری نیستم چه بکنم
سلام گوش چپ وز وز در مغز سرم ِلحطه ای مت متوقف نمیشه کمکم کنین لطف میکنین
باسلام حدود ۲سال هست گوشم صدای زنگ دائم داره هرداروی هم بوده مصرف کردم ولی جواب نداده. ۴۰سال دارم. لطفا راهنمایی ام کنید؟ ممنون
سلام،وقت بخیر،مدت ۴سال است صدای وز وز گوش دارم
دکتر گوش حلق بینی رفتم چیزی تشخیص ندادن
دکتر مغز اعصاب رفتم همینطور و حتی MRI دادم چیزی تشخیص ندادن
یه مدت صداها کم شد ولی الان چند ماهی است مجدد بیشتر شده
علائم دیگه هم بهش اضافه شده مثلا درد گوش،درد پشت سر بعضی وقتا ،خستگی چشم
گاهی اوقات گز گز مچ پا
ممنون میشم کمک کنید
سیگارم میکشم
سلام الان حدود یک سالی است که چندین بار دچار وزوز گوش شده ام دفع قبل با شسته شو کمی بر طرف شد ولی الان دوباره چند روز است که دوباره دچار وزوز شده و شب موقع خواب خیلی عزیتم میکند راه چاره چیست این راهم بگوئیم در زمان جنگ با مینی کاتیوشا موج گرفت دست شما درد نکند
سلام خانوم دکتر بنده وقتی که از استخر برگشم گوشم کیپ شد و وز وز و سوت میکسد کیپ شدن گوشم بهتر شده است اما سوت کسیدن گوشم اصلا برطرف نشده خیلی اذیت میکنه میشه بگین چکار کنم
بهتر است معاینه شوید. ممکن است جرمی بوده که بعد از استخر متراکم شده و نیاز به جرمگیری داشته باشید.
سلام پنجاه ساله ام پنج سال پیش به یکدفعه ای گوش چپم شنوای شو کاملا از دست داد به بیمارستا امیر اعلم مراجعه کردم گفتن ویروس حمله کرده چندین بار داخل گوشم تزریق کردن شنوایم باکمی ضعف برگشت اما ازاون موقع وزوز داره بیمارستان رضوی مراجعه کردم امر ای گرفتن گفتن گوشت مشکلی نداره لطفا راهنمای کنین برای خلاصی از وزوز گوش باید چکارکنم
سلام. درباره وزوز گوش
وقتی که عصب شنوایی مشکل پیدا میکند، سلولهای عصب شروع میکنند به ایجاد صدایی که شبیه به صدای سوت هست. این صدا را با دارو نمیشود برطرف کرد.
سعی کنید زیاد به آن توجه نکنید، برای این مشکل تحت نظر پزشک قرار بگیرید. از مکانهای شلوغ دوری کنید و سعی کنید استرس نداشته باشید.
سلام گوشم شنوایش کم شده وداخل گوشم خیلی صدا میده ۵۰ ساله هستم باید چه کار کنم
سلام
باید مراجعه کنید و معاینه بشید و اگر نیاز باشد نوار گوش انجام بدین .
سلام قیمت این قطره وقرص چندهست کجامیشه گیرآورد
سلام من دردوران سربازی پرده گوشم پاره شد حالاهم ۴۵سالمه که چندسال است داخل گوشم سوت میکشدایا با عمل کردن صدای سوت گوشم خوب میشه یانه خیلی متشکرم