علت درد پایین کمر چیست؟ چگونه میتوان آن را درمان کرد؟
ایا درد پایین کمر نشانه عفونت است؟ راههای رهایی از درد پایین کمر چیست؟

آنچه در این مقاله میخوانید
درد پایین کمر (Lumbago or Lower back pain)
بسیاری از مردم یک نوع درد عضلانی رایج دارند که به آن درد پایین کمر (Lumbago) گفته میشود. این نوع درد کمر میتواند لذت زندگی را برای این افراد از بین ببرد و توان انجام خیلی از کارهای ساده روزانه را از آنها بگیرد. Lumbago واقعاً چیست؟ به بیان خیلی ساده، این بیماری به صورت یک درد که از قسمتهای پایین کمر احساس میشود در بیمار به وجود میآید.
خبر ناراحتکننده این است که نزدیک به ۸۰ درصد جمعیت غرب دنیا از Lumbago رنج میبرند. در عوض خبر خوشحالکننده این است که اطلاعات زیادی در مورد درد در قسمت پایین کمر وجود دارد. ممکن است فردی برای مدتی کمردرد داشته باشد و درد کم یا زیادی را در بخشهایی از کمر خود احساس کند، اما دلیل واقعی آن را نداند.
در ادامه قرار است با بعضی از نشانهها و دلایل درد پایین کمر آشنا شوید. البته شما باید با احساس اولین نشانههای درد کمر، مراقبتهای کایروپراکتیک (Chiropractic Care) را آغاز کنید تا تهدید بهوجودآمدن دردهای شدید را به حداقل برسانید. می توانید با متخصص استخوان و مفصل صحبت کنید .
رایجترین علائم درد پایین کمر
به دلیل فراگیر بودن انواع درد کمر در بین مردم دنیا، اطلاعات کاملی در این زمینه وجود دارند. در این مورد هم بسیار مهم است که نشانههای ساده و اولیه بیماری را جدی بگیرید و برای درمان آن اقدام کنید.
- احساس درد در ستون فقرات را بهعنوان یکی از علائم اولیه بیماری جدی بگیرید. در وضعیتی که بیماری هنوز در مراحل اولیه است؛ علائمی مثل کمردرد معمولی، گرفتگی کمر و تنش در عضلات را در بیمار بروز میدهد. خیلی مراقب باشید! در مواردی که بیماری پیشرفت کرده باشد، تحرک فرد میتواند بسیار خطرناک باشد. هیچوقت رسیدگی به دردهای ساده عضلانی در بدن را پشتگوش نیندازید.
- درد موضعی هم میتواند از علائم شروع بیماری لومباگو باشد. زمانی که درد در یک نقطه از کمر متمرکز باشد، به آن درد موضعی گفته میشود.
- حرکات محدود ستون فقرات، یکی دیگر از علائم درد پایین کمر است. معمولاً زمانی که بخواهید برای برداشتن یک وسیله به سمت پایین خم شوید یا موقعی که کمر خود را به سمت عقب خم کنید، متوجه این نشانه بیماری خود میشوید.
- علامت بعدی تشخیص بیماری، بهوجودآمدن درد در قسمت پایین کمر و انتقال این درد به سایر اندامها است. معمولاً پس از مدت کوتاهی از شروع درد در قسمت پایینی کمر، این درد را در باسن، پشت ران و کشاله ران احساس میکنید.
این نشانه معمولاً زمانی خودش را نشان میدهد که بیمار مدتی نسبت به پیداکردن علت درد کمر خود بیتوجه بوده است.
- اگر در باسن، کمر یا پا احساس درد همراه با بیحسی و گزگز دارید که از سمت پایین بدن به سمت بالا در جریان است، نشانه درد سیاتیک (Sciatica) است. گاهی اوقات تحریک عصب سیاتیک از نشانههای انواع کمر درد ازجمله لومباگو است.
- فشار آمدن به کمر موقع عطسه یا سرفه هم جزو علائم اولیه بیماری در ناحیه پایین کمر است. این فشار در بیشتر اوقات با درد همراه است.
- تورم و التهاب در قسمتهای مختلف پا و کمر هم میتواند جزو علائم ابتلا به Lumbago باشد. این بیماری باعث درد مهره آخر کمر شده و میتواند علت ورم مهره کمر باشد.
وجود یک یا چند نشانه از لیست بالا، میتواند وجود بیماری درد در ناحیه پایین کمر را مشخص کند. دردهای مربوط به کمر ابتدا با علائم کوچک خودشان را نشان میدهند. عدم توجه به نشانههای اولیه، باعث تشدید بیماری شده و احتمال درمان کامل و برگشتن کمر به وضعیت سالم روز اول را کاهش میدهد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
برای تشخیص دقیق بیماری کمر، باید به پزشک مراجعه کنید تا آزمایشهای تخصصی روی کمر و ستون فقرات شما انجام شود. اما سؤال اینجاست که بهترین زمان مراجعه به پزشک چه موقع است؟ آیا ابتدا باید با داروهای مسکن خوددرمانی کنیم و اگر وضع کمر وخیمتر شد پیش پزشک برویم؟
علائمی که در مورد آنها صحبت کردیم علاوهبراینکه مربوط به بیماری درد پایین کمر میشود، میتواند مربوط به سایر بیماریهای کمر و ستون فقرات هم باشند؛ بنابراین با دیدن علائم اولیه، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید تا در مورد علت درد، گرفتگی یا بیحسی بدن خود مطلع شوید.
این روزها وقت گرفتن از یک پزشک کاربلد و متخصص، کار سختی شده است. معمولاً باید از چند روز تا چند هفته منتظر بمانید تا نوبت ویزیت شما شود. در این بازه زمانی ممکن است شدت درد کمر شما بیشتر و بیماری وارد مراحل خطرناک خود شود.
ما یک پیشنهاد ایدهآل برای شما داریم! قبل از مراجعه به پزشک، میتوانید از مشاوره آنلاین ارتوپد استفاده کنید و علائم خود را با اشخاص متخصص در میان بگذارید. این فرم از مشاوره این امکان را فراهم میکند تا در زمان صرفهجویی کنید؛ همچنین درصورتیکه علائم شما جدی نباشند از مراجعه حضوری به پزشک بینیاز خواهیدشد.
علل ابتلا به درد پایین کمر چیست؟
واقعیت این است که بعد از ویزیت شدن توسط پزشک و دادن آزمایشهای مختلف، بازهم ممکن است پزشک نتواند دلیل اصلی بیماری شما را تشخیص دهد.
سبک زندگی و شغلی که مشغول به انجام آن هستید، تأثیر زیادی در ابتلا به درد پایین کمر و سایر دردهای ستون فقرات دارند. همچنین خیلی وقتها وارد شدن یک ضربه یا شک لحظهای به کمر، میتواند علت این درد باشد. در پایین چند تا از دلایل مهم بهوجودآمدن این بیماری را میخوانید.
- ابتلا به بیماری لومباگو میتواند دلایل زیادی داشته باشد؛ اما مهمترین دلایل ابتلا به آن را میتوان استفاده بیش از اندازه از کمر و بلندکردن ناگهانی بارهای سنگین معرفی کرد.
- لومباگو ممکن است به دلیل خم شدن بیش از حد یا انجام مکرر سایر حرکات درگیر با کمر بهوجود بیاید.
- انواع آرتروز مثل آرتروز نخاعی (Spondylosis) و آرتروز زانو (Osteoarthritis) ممکن است باعث درد پایین کمر شود.
- فتق دیسک (Herniated disk)، پوکی استخوان (Osteoporosis)، تنگی کانال نخاع (Spinal stenosis) و تومورهای بدخیم و گودی کمر میتوانند از دلایل درد در ناحیه پایین کمر باشند.
- خیلی مواقع سؤال پیش میآید که «آیا درد پایین کمر نشانه عفونت است؟» در پاسخ باید گفت که عفونت میتواند یکی از دلایل این درد باشد. عفونت در بخشی از ستون فقرات بیمار، عفونت ناشی از پروستات و عفونت کلیه از دلایل درد ناحیه پایین کمر است.
انواع درد پایین کمر
درمجموع سه نوع درد وجود دارند که مربوط به قسمت پایین کمر میشوند. این دردها ممکن است بهطور ناگهانی یا در درازمدت ایجاد شوند.
- درد عضلانی موضعی (non-specific muscular pain)
بیشتر افرادی که با درد قسمت پایین کمر سروکار دارند، دچار درد عضلانی موضعی هستند. این درد ممکن است در هرجایی از پایین کمر وجود داشته باشد. گاهی اوقات در قسمت راست یا چپ و گاهی هم علت درد در ناحیه گودی کمر میشود.
زمینخوردن، سرخوردن، بلندکردن بار سنگین، دیسک آسیبدیده، کشش بیش از اندازه و پیچ خوردن عضلات، ضربه ناگهانی و هر نوع فشار دیگری، میتوانند از دلایل این نوع درد پایین کمر باشند.
- اسپاسم عضله (Muscle spasms)
اسپاسم عضله معمولاً کمتر از مورد قبلی باعث درد در کمر میشود. اسپاسم همان گرفتگی ناگهانی و غیرارادی عضلات است. این نوع درد پایین کمر هم میتواند به دلیل حمل بار سنگین، ضربدیدگی، کشش و چرخش بیش از حد عضلات، افتادن و موارد اینچنینی به وجود بیاید. اما اکثر افرادی که از این نوع درد در ناحیه کمر خود رنج میبرند، یک حادثه خاص در ذهنشان است که باعث این درد شده.
بنابراین برخلاف مورد قبلی که یک درد مزمن است، اسپاسم از یک اتفاق خاص شروع میشود و در یک بازه زمانی باعث بروز درد کمر و لگن میشود.
- درد انتشاری (radicular pain)
درد انتشاری یک تفاوت خیلی مشخص با دو فرم قبلی دارد. در اینجا درد در یک یا دو نقطه ثابت نمیماند و در سایر نقاط بدن هم منتشر میشود. دو دلیل مهم باعث ایجاد درد پایین کمر با فرم انتشاری میشود.
- تحلیل رفتن دیسک که نقش یک کمکفنر برای کمر را به عهده دارد
- آسیب سطحی به یک یا چند رشته عصبی
ماهیت نوع درد انتشاری با درد موضعی و درد اسپاسم عضله متفاوت است. افرادی که این درد را تجربه کردهاند کاملاً متوجه منظور من میشوند. بیمار در این حالت احساس میکند که یک شی تیز مثل سرنیزه یا گلوله بهسرعت وارد بدنش شده است. درد از کمر شروع میشود و در مدت کوتاهی تا پایین هر دو پا یا یکی از دو پا پیش میرود. در بعضی موارد هم کمر یا پا دچار گزگز و خوابرفتگی میشوند.
بعضی از دردهای شدید رادیکالی، بهخاطر درد عصب سیاتیک است که جزو دردناکترین حالات درد پایین کمر قرار دارد.
راههای پیشگیری از درد پایین کمر
خیلی از دلایلی که باعث درد در پایین کمر میشوند، بهخاطر سبک زندگی اشتباه است. اینکه چطور راه برویم، بنشینیم، بخوابیم، چطور وسایل را بلند کنیم و… در سلامت کمر و ستون فقرات ما تأثیرگذار هستند.
- بیش از حد نشستن را کنار بگذارید: افرادی که در طول روز مدتزمان زیادی را روی صندلی و پشت میز کار میکنند، بیشتر دچار درد پایین کمر میشوند. اگر بهخاطر شغلتان باید مداوم روی صندلی بنشینید؛ چندین بار در طول روز از روی آن بلند شوید و برای چند دقیقه قدم بزنید.
- ورزش و نرمش روزانه را در زندگی خود داشته باشید: ورزش نکردن باعث میشود عضلات و ماهیچههای شما ضعیف شوند. این ضعف شما را آسیبپذیر میکند و ابتلا به دردهای کمر را افزایش میدهد.
- در طول روز از مایعاتی مثل آب و سایر نوشیدنیهای گرم و سرد استفاده کنید: بیشتر فضای خالی بین مهرههای ستون فقرات را آب تشکیل دادهاستاست. هرگز نباید اجازه دهید که مایع ستون فقرات خشک شود. نوشیدن مایعات همراه با تحرک و ورزش کردن، باعث افزایش استحکام ستون فقرات و جلوگیری از درد پایین کمر میشود.
- اگر دچار گودی کمر هستید، با شیوههایی مثل فیزیوتراپی، مصرف دارو، ورزش، طب سنتی و… از شر آن خلاص شوید: راههای درمان درد گودی کمر را یاد بگیرید تا بتوانید یکی از فاکتورهای درد در قسمت پایین کمر را حذف کنید.
- بارها و اجسامی که بلند میکنید را متناسب با زور خودتان انتخاب کنید.
- حرکات ورزشی سنگین را زیر نظر مربی حرفهای انجام دهید.
راههای درمان درد پایین کمر
راههای مختلفی برای درمان درد در قسمت پایین کمر وجود دارند. انتخاب شیوه درمان باید زیر نظر پزشک و متناسب با وضعیت شما باشد. در ادامه با چند شیوه رایج درمان درد در قسمت پایین کمر آشنا میشوید.
- استفاده از محرک الکتریکی باعث کاهش درد در قسمت پایین کمر میشود: محرک الکتریکی یک دستگاه کوچک و قابلحمل است که میتوان چندینبار در طول یک روز از آن استفاده کرد تا درد بیمار کم شود. این دستگاه دارای تعدادی پد است که روی ناحیه درد در پایین کمر قرار داده میشوند. پدها متصل به سیم و تمام سیمها به منبع تغذیه متصل هستند. این دستگاه با باتری کار میکند که قابل شارژ هستند. بعد از هربار استفاده، بهتر است باتری شارژ شود تا در مواقع ضروری آماده کمک به کاهش درد بیمار باشد.
جریان الکتریکی ایجاد شده باعث میشود تا مغز شما درد را تشخیص ندهد و به درمان شما کمک کند. در حقیقت دستگاه محرک الکتریکی اجازه عبور سیگنالهای درد از کمر به اعصاب را نمیدهد؛ زمانی که مغز شما سیگنال درد را دریافت نکند، شما هم دردی را احساس نمیکنید. بسته به میزان درد کمر و لگن، میتوان از شدت و میزان مناسب محرک الکتریکی استفاده کرد.
گاهی اوقات واردآمدن آسیب فیزیکی به قسمتی از کمر و لگن، برخی از عصبها را از کار میاندازد. پس از مدتی عملکرد نادرست این بخشها باعث بروز درد میشود. تحریک الکتریکی میتواند به بازپروری عصب کمک کند و موجب کاهش درد یا درمان بیمار شود.
- درمان درد پایین کمر در طب سنتی: با مصرف گیاهانی مثل بابونه، نعنا، برگ ریحان، زردچوبه، فلفل قرمز و سایر گیاهان مؤثر انجام میشود. این گیاهان دارای خواصی برای کاهش التهاب، شلکنندگی عضلات و تسکین درد پایین کمر هستند.
به طور معمول این گیاهان دارویی را باید به صورت دمنوش مصرف کنید. البته مصرف میزان مشخصی از گیاهان دارویی در وعدههای غذایی هم میتواند در روند درمان درد کمر و لگن به شیوه سنتی تأثیرگذار باشد.
- فیزیوتراپی و انجام حرکات اصلاحی: با توجه به میزان و دلیل درد قسمت پایین کمر، یکی دیگر از روشهای مؤثر درمانی است. زمانی که پزشک شمارا به فیزیوتراپ معرفی میکند، اولین اقدام تیم فیزیوتراپی کاهش درد بیمار با شیوههای مناسب است. کاهش درد در این مرحله میتواند به کمک درمان لیزری، محرک الکتریکی، تزریق دارو و حتی کاهش درد با استفاده از انواع ماساژ باشد.
پس از اینکه درد شما از بین رفت، حرکات و درمانهای اصلاحی شروع میشوند تا بیمار توانایی بازگشت به زندگی نرمال خود را به دست آورد. استفاده از بریس کمر و کمربند طبی در این مرحله از درمان امری شایع است. این ابزار باعث استحکام و ثبات کمر و لگن میشوند.
اگر مرحله درمان را با موفقیت پشت سر بگذارید، نوبت به حرکات سبک ورزشی میرسد تا توان را به عضلات و ماهیچههای ضعیف شما برگرداند. در این مرحله بیمار باید با رعایت یک سری اصول و داشتن درک درستی از شرایط خود، آماده بازگشت به زندگی عادی شود.
- اگر شدت درد زیاد باشد از تزریق کورتیکواستروئیدها و مقدار مشخصی داروی موضعی بیحسی برای درمان درد پایین کمر استفاده میشود. البته این شیوه درمان، بیشتر در کاهش درد سیاتیک اثر دارد.
درد سیاتیک هم جزو آن دسته از دردهای پایین کمر است که به پاها منتشر میشود و ظرف مدت کوتاهی بیمار را زمینگیر میکند.
معمولاً از تزریق اپیدورالاستروئیدها طی یک عمل جراحی بسته برای کاهش درد این بیماران استفاده میشود. این تزریق فقط برای مدت کوتاهی درد را تسکین میدهد تا علت و روش قطعی درمان بیمار مشخص شود.
درمان با تزریق اوزون هم برای درد پایین کمر استفاده میشود و مانند روش بالا، فقط مدت کوتاهی میتواند از بروز درد جلوگیری کند.
- اگر درد کمر مربوط به تنگی کانال نخاعی، فتق دیسک و مشکلات جدی دیگر در ستون فقرات باشد، احتمالاً پزشک به شما جراحی را پیشنهاد میکند.
- در مراحل اولیه درد ناحیه پایین کمر، اصلاح عادات حرکتی، ورزش، مصرف آسپرین و داروهای غیراستروئیدی میتواند شرایط شما را مثل روز اول کند.
پذیرش ۲۴ یک مرکز تخصصی آنلاین را برای ارائه خدمات باکیفیت و آسان پزشکی فراهم کرده. کلی مطالب پزشکی و مقالات تخصصی کاربردی در این وبسایت وجود دارند که جواب خیلی از مشکلات پزشکی روزمره شما هستند.
اگر نیاز به مشاوره و حتی ویزیت شدن توسط پزشک هم داشته باشید، خیلی راحت دسترسی دارید. کارشناسان این مرکز ظرف مدت کوتاهی پاسخگوی نیازهای شما خواهند بود.
درد پایین کمر از مشکلاتی است که افراد زیادی را درگیر خود کرده. هرچقدر سن بالاتر برود و توان عضلات و ماهیچهها کمتر و کمتر شوند، احتمال بروز این در بیشتر میشود. قبل از اینکه دچار این دردها شوید، سبک زندگی خود را اصلاح کنید. ورزش روزانه، مصرف مایعات، نشستن و خوابیدن درست و داشتن وزن مناسب از عواملی هستند که مانع درد پایین کمر میشوند. پزشک آنلاین ارتوپد پذیرش ۲۴ میتواند اولین قدم شما برای جلوگیری از شروع درد شدید پایین کمر یا درمان آن باشد.
سلام من دیروز زمین خورد م به سمت راست ولی صبح کا خاستم بلند شم سمت چپ کمرم درد میکنه و دو تا پا هام هم همینطور تو راه رفتم مشکلی ندارم ولی وقتی میخام خم شم دیگه نمیتوانم بلند شوم ووقتی مینشینم هم همینطور
سلام وقت بخیر چندروزی هست قسمت چپ کمرم درد شدید وبعضی مواقع دچارگرفتگی میشوم در راه رفتن مشکلی ندارم اما وقتی دراز می کشم به سختی وبادرد زیاد بلند میشم
سلام دوست عزیز
با تشکر از ثبت مشکل شما
کامنت شما توسط پزشک متخصص دیده شد اما نیاز به شنیدن شرح بهتر و بیشتری از بیماری شما دارد.
لطفا از طریق لینک زیر با پزشک آنلاین متخصص داخلی گفت و گو کنید .
مشاوره آنلاین با متخصص داخلی