اگزما | علائم،علل ابتلا، راه های پیشگیری و درمان

اگزما یکی از بیماری‌ها و آسیب‌های شایع پوستی در جهان می‌باشد، که انواع مختلفی دارد. این بیماری به طور معمول باعث خارش، التهاب، قرمزی و پوسته پوسته شدن ناحیه آسیب دیده، در هر سنی می‌شود.

اگزما چیست؟

اگزما از بیماری‌های شایع پوستی است که باعث خشک شدن پوست، خارش و قرمزی آن می‌شود. این بیماری ممکن است به صورت بثورات جلدی بسیار خفیف که بسیار سریع از بین می‌رود یا زخم‌های شدید با دوره طولانی‌تر باشد. بثورات پوستی غالبا با خارش همراه هستند. از بین بردن خارش پوست از اهداف اصلی درمان این بیماری به شمار می‌آید.

درماتیت پوستی از بیماری‌های شایع در نیوزلند است که از هر سه نفر، یک نفر آنها را درگیر می‌کند که بیشتر این افراد جوانان نیوزلندی هستند. همچنین ۱۵ درصد کودکان نیوزلندی نیز به اگزما، مبتلا می شوند.

اگزما (Eczema)

این نوع حساسیت پوستی در انگلیسی درماتیت (Dermatitis) پوستی نیز نامیده می‌شود، که یک بیماری التهابی، همراه با خارش و سوزش پوست و گاهی ضایعات پوستی سفت هم می باشد.

اگزما در چه دورانی از زندگی رخ می دهد؟

این بیماری پوستی، در همه دوران زندگی می‌تواند رخ دهد، اما به طور معمول در دوران کودکی در سال اول زندگی رخ می‌دهد. درماتیت معمولا در کودکان تا دوران نوجوانی بهبود پیدا می‌کند اما اگر بیماری شدید باشد، ممکن است تا بزرگسالی ادامه پیدا کند.

انواع اگزما

درماتیت آتوپیک

از رایج ترین اشکال اگزما، درماتیت آتوپیک می‌باشد. شروع این بیماری در دوران کودکی آغاز شده و با افزایش سن خفیف می‌شود، این بیماری ممکن است در بزرگسالی از بین برود. دکتر بیماریهای پوست این بیماری را تریاد آتوپیک به معنای سه گانه معرفی میکند، زیرا افراد مبتلا اغلب سه بیماری را تجربه می‌کنند، دو بیماری دیگر تب یونجه و آسم هستند. بیشتر افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک، به دو بیماری دیگر نیز مبتلا می‌باشند.

درماتیت تماسی

اگر پوست شما هنگام تماس با یک سری از مواد، قرمز و تحریک می‌شود، شما مبتلا به درماتیت تماسی هستید. درماتیت تماسی شامل دو نوع می‌باشد که یک نوع آن درماتیت تماسی آلرژیک می‌باشد، این نوع درماتیت در اثر واکنش سیستم ایمنی بدن، به مواد تحریک‌کننده سطحی از جمله فلزات اتفاق می‌افتد. ولی نوع دیگر که درماتیت تماسی تحریک کننده است در اثر تحریک پوست به وسیله یک ماده شیمیایی ایجاد می‌شود.

درماتیت

اگزمای دیشیدروتیک

اگزمای Dyshidrotic که معمولا در زنان نسبت به مردان بیشتر اتفاق می افتد، به صورت تاول‌های کوچکی در ناحیه دست‌ها و پاها ظاهر می‌شود.

اگزمای دست

این نوع از بیماری، فقط در نواحی دست ظاهر می‌شود، که به اگزمای دست معروف است. شاغل بودن در محلی که استفاده از مواد شیمیایی تحریک کننده پوست بسیار زیاد است مانند: نظافت کاری یا آرایشگری، ممکن است باعث ایجاد این نوع درماتیت شود.

نورودرماتیت

این نوع درماتیت، رفتاری مشابه با درماتیت آتوپیک را از خود نشان می دهد و می تواند لکه ها ضخیم و پوسته پوسته شده را روی نواحی درگیر شده ایجاد نماید.

درماتیت سکه‌ای

درماتیت سکه‌ای، همین طور که از اسمش پیداست، می‌تواند لکه و زخم‌های سکه‌ای را بر روی پوست شما ایجاد کند. این نوع حساسیت پوستی با خارش زیادی همراه است و تفاوت زیادی با سایر درماتیت‌ها دارد.

درماتیت استازیس

درماتیت استازیس که با خارش، درد، قرمزی و تورم همراه است، در اثر نشت مایعات از رگ‌های ضعیف شده خونی به داخل پوست اتفاق می‌افتد.

دکتر درماتیت میتواند نوع بیماری را تشخیص دهد و روند درمان شما را مطابق با علت و نوع بیماری جلو ببرد.

حساسیت پوستی

حساسیت پوستی که به آلرژی پوستی نیز معروف است، این درماتیت در نتیجه تماس پوست با ماده حساسیت زا ایجاد می شود. بثورات جلدی قرمز و خارش داری که همراه با تاول و برجستگی های کوچکی است در روی پوست ظاهر می شود. بثورات پوستی ایجاد شده در نتیجه، پاسخ سیستم ایمنی بدن به ماده حساسیت زا، ظاهر می شوند.

 

اگزما واگیردار است؟

اگزما از بیماری های واگیردار نیست، یعنی از فردی به فرد دیگر منتقل نمی‌شود. ولی پوست مبتلا به اگزما، در برابر بیماری‌های عفونی مانند: زگیل و تبخال، بسیار آسیب پذیر است. این بیماری نوعی درماتیت است و در افرادی که آلرژی‌های از جمله: تب یونجه و آسم دارند امکان مبتلا شدن به اگزما بیشتر است.

دلایل ابتلا به اگزما

  • آلرژی می‌تواند باعث ایجاد این بیماری شود.
  • حساسیت به موادی از جمله: گرده گل، مواد غذایی، حیوانات خانگی و غیره نیز باعث بیماری اگزما می‌شوند.
  • تماس فیزیکی با مواد شیمیایی، رنگ‌ها و پارچه‌هایی که ممکن است فرد به آن‌ها حساسیت داشته باشد نیز در ایجاد این بیماری دخیل هستند. بثورات جلدی که در نتیجه این بیماری ایجاد می‌شوند، درماتیت نام دارند.

دلایل ابتلا به اگزما

  • عوامل ژنتیکی و ارثی می‌توانند در ایجاد بیماری اگزما نقش داشته باشند.
  • اختلال در عملکرد سیستم ایمنی باعث ایجاد بثورات پوستی به عنوان پاسخ التهابی ناخواسته می‌شود.
  • خشکی پوست در اثر عوامل شیمیایی یا محیطی، حساسیت پوستی را افزایش می‌دهد.

برخی از مواد یا شرایط به نام عوامل محرک می‌توانند باعث تشدید اگزما شوند:

محرک‌هایی وجود دارد که باعث تشدید اگزما می‌شوند، از جمله این مواد: شوینده‌های شیمیایی، گرما، تعریق زیاد، استرس و اضطراب، خشکی پوست، عفونت پوستی، صابون‌ها، کپک‌ها، گرد و غبار و همچنین گرده گل‌ها می‌باشند.

مراجعه به دکتر اگزما باعث می‌شود که به راحتی دلیل ایجاد اگزما مشخص شود و عواملی که باعث حساسیت پوستی در فرد می‌شوند، شناسایی شوند.

اگزما در کودکان

 

علائم و نشانه‌های اگزما

 

درماتیت پوستی معمولا از پوست صورت شروع می‌شود و سپس به دست و پا منتقل می‌شود. افراد نوجوان بثوراتی را در آرنج و زانوی خود مشاهده می‌کنند ولی در بزرگسالان دست و پاها بیشتر تحت تاثیر قرار می‌گیرند.

علائم عمومی اگزما

  • خارش در پوست که برای افراد بسیار اذیت‌کننده می‌باشد و باعث ایجاد زخم و عفونت‌های پوستی می‌شود.
  • دانه دانه شدن پوست که ناشی از تاول‌های وزیکولی ایجاد شده است.
  • قرمزی که بر اثر رگ‌های خونی پوست و جریان اضافی خون در پوست ایجاد می‌شود.
  • پوسته پوسته شدن پوست حاوی بثورات
  • ضخیم و خشن شدن قسمت‌هایی از پوست

درمان اگزما

هدف تمام درمان‌های مورد استفاده برای این بیماری، کنترل یا از بین بردن خارش پوست می‌باشد که در صورت عدم درمان، عفونت‌های پوستی ایجاد می‌کند. اگر اگزما حالت خفیفی داشته باشد، برای کنترل آن باید از عوامل تحریک‌کننده پوست اجتناب شود، از مرطوب‌کننده و نرم‌کننده‌های پوستی استفاده شود، در اسرع وقت با دیدن بثورات یا خارش‌های پوستی به پزشک متخصص پوست، مراجعه نمایید.

داروهای اگزما

توجه داشته باشید، تمام داروهایی که برای درمان این بیماری استفاده می‌شود باید توسط متخصص پوست تجویز شوند، زیرا فقط متخصص پوست و مو می تواند نوع اگزما و درمان مرتبط با آن را تشخیص دهد.

  • استفاده از پماد و کرم‌های کورتیکواستروئیدی در کاهش خارش و قرمزی بیماری موثر است. این پماد باید به صورت یک لایه نازک بر روی پوست قرار داده شود، به دلیل اینکه در مقدار زیاد لایه پوست را نازک می‌کند. بهترین زمان مصرف این پماد بعد از استحمام می‌باشد زیرا در این زمان، پماد به راحتی جذب پوست می‌شود. این دارو به صورت خوراکی نیز می‌تواند تجویز شود.
  • در مواقعی که متخصص پوست، داروی کورتون را برای درمان بیماری توصیه نمی‌کند، از پماد Pimecrolimus (Elidel) برای قسمت‌های آسیب دیده پوست صورت، سر و اطراف چشم استفاده می‌شود.
  • استفاده از داروی آنتی هیستامین در بهبود خارش پوست موثر است و خواب آلودگی ناشی از آن برای غلبه بر تحریک پوستی و بی‌خوابی بسیار مفید می‌باشد.
  • پوست آسیب‌دیده و ترک‌خورده به راحتی به وسیله، باکتری و قارچ‌ها آلوده می‌شود، باکتری استافیلوکوکوس اورئوس لکه‌های چرکی و پوسته‌های زرد را روی پوست ایجاد می‌کند که باعث عفونت باکتریایی می‌شوند. استفاده از داروهای آنتی بیوتیکی به درمان این عفونت کمک می‌کند.
  • داروهای آنتی بیوتیکی در شکل‌های مختلف مانند: پماد، شربت، کپسول و قرص خوراکی قابل استفاده می باشند. داروهای ضدقارچی در درمان عفونت‌های قارچی موثر هستند.
  • در درمان اگزماهای شدید از اشعه درمانی با استفاده از اشعه ماورا بنفش، استفاده می‌شود. در این روش فرد مبتلا به مدت چند دقیقه و دو تا سه بار در طول هفته در معرض اشعه UVA / UVB قرار می‌گیرد، این دوره درمانی ممکن است تا چند ماه ادامه داشته باشد.
  • رژیم درمانی نیز از درمان‌های پیشنهادی برای درمان اگزما در کودکان است، ولی این درمان برای همه کودکان نمی‌تواند موثر باشد.

بهترین آنتی بیوتیک برای درمان اگزما کدام است؟

دکتر درماتوپاتولوژی با توجه به نوع درماتیت پوست، برای شما دارو تجویز می‌کند، اگر درماتیت منطقه وسیعی از بدن شما را درگیر کند باید از آنتی بیوتیک خوراکی استفاده نمایید. که معمولا فلوسلوکساسین به مدت یک هفته تجویز می‌شود. در صورت حساسیت به پنی سیلین، ممکن است کلاریترومایسین تجویز شود.

درمان قطعی اگزما

علاوه بر داروهایی که متخصص پوست برای درمان درماتیت شما تجویز می‌کند، برای درمان قطعی اگزما، باید اقدامات زیر انجام شود:

حداقل دو بار در طول روز از مرطوب‌کننده بدن استفاده نمایید.

کرم و پماد ضد خارش را به ناحیه آسیب‌دیده پوست مالش دهید.

ناحیه آسیب دیده را خارش ندهید و آن را باد بزنید.

با آب ولرم حمام کنید.

از صابون‌های حمام، بدون بو و رنگ استفاده کنید.

 

بهترین کرم برای درمان اگزما

امروزه کرم‌ها و لوسیون‌های فراوانی توسط شرکت‌های تولید کننده لوازم دارویی و بهداشتی به بازار عرضه می‌شود که هر کدام هم ممکن است برچسب‌های بهترین کرم برای درمان اگزما را داشته باشند، فرد مبتلا هیچ وقت نمی‌تواند بدون تشخیص نوع درماتیت خود توسط متخصص پوست، به صورت خودسرانه از این کرم‌ها استفاده نماید. اگر به دنبال بهبودی درماتیت خود هستید متخصص پوست و مو آنلاین می‌تواند بهترین پماد برای درمان اگزما را به شما معرفی نماید.

 

اگزما

پیشگیری از اگزما

رعایت موارد زیر می‌تواند در جلوگیری از اگزما یا تشدید آن موثر باشد:

  • استفاده از مرطوب‌کننده پوست در طول روز، حتی در صورت نداشتن علائم بیماری، زیرا استفاده از مرطوب‌کننده بعد از استحمام باعث می‌شود که رطوبت پوست شما حفظ شود.
  • استفاده از روغن‌های مناسب و مرطوب‌کننده در آب حمام، برای افرادی که دارای پوست خشک و مستعد اگزما هستند.
  • استفاده از مرطوب کننده‌های مختلف موجود در بازار، با صلاحدید متخصص بیماریهای پوست برای جلوگیری از ایجاد حساسیت پوستی لازم است.
  • استفاده از لباس‌های نخی و پنبه‌ای، استفاده از صابون‌های ضد باکتریایی، استفاده از آب ولرم و دوش کوتاه مدت، ماساژ آرام پوست بدن و استفاده از حوله نرم، پرهیز از خوردن غذاهای آلرژی زا نیز در جلوگیری از حساسیت پوستی موثر است.
  • عدم استفاده مستقیم از حلال‌های ضدعفونی‌کننده، پرهیز از قرار گرفتن مستقیم در برابر گرما، سرما و نور خورشید، استفاده از مرطوب‌کننده در زمستان و تابستان در بهبود بیماری کمک کننده است.
  • استفاده از دستکش یا بانداژ کردن محل زخم و بثورات در افراد مبتلا به حساسیت پوستی برای جلوگیری از خارش پوست، توصیه می‌شود. همچنین کوتاهی ناخن‌ها هم از موارد ضروری به شمار می‌آید.

بیماری اگزما، یک نوع بیماری پوستی شایع در سراسر جهان است که می‌تواند در تمام نواحی پوست بدن ظاهر شود. این بیماری انواع مختلفی دارد که نوع آن بستگی به تماس فیزیکی با مواد آلرژی‌زا یا حساسیت‌های فردی دارد. همه افراد در هر سنی می‌توانند به این بیماری مبتلا شوند، ولی نوع خفیف آن بعد از سال‌ها با درمان‌های صحیح و به موقع ممکن است که از بین برود. بعضی از انواع آن فقط قابل کنترل هستند.

بهترین راه برای درمان درماتیت، تشخیص به موقع آن و آغاز دوره درمان است. پس اگر در بدن خود احساس خارش و سوزش دارید، در اولین فرصت به دکتر متخصص پوست آنلاین مراجعه نمایید. به هیچ عنوان، خودسرانه دارو مصرف نکنید، زیرا ممکن است مصرف داروی اشتباه، بثورات پوستی شما را شدید تر کرده و راه درمان را مشکل کند.متخصص پوست با توجه به تجربه خود در این زمینه، نوع درماتیت را تشخیص داده و متناسب با آن، برای شما دارو تجویز می کند.

جوش های ریز و تاول روی دست همراه با خارش

سوال بیمار:

وب سایت یا اپلیکیشن پذیرش۲۴، این امکان را برای شما فراهم کرده است که، به صورت غیر حضوری و آنلاین، به صورت متنی یا تلفنی از پزشکان متخصص، مشاوره آنلاین متخصص پوست  بگیرید و از ایشان برای درمان اگزمای پوست خود یا اطرافیانتان راه درمان بخواهید.

۳/۵ (۱ نظر)

منبع
healthlinemayoclinicsoutherncrossmy.clevelandclinic.

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی پذیرش۲۴

تیم تحریریه پذیرش۲۴ متشکل از پزشکان متخصص و پرستاران دارای مجوز، مترجمان و نویسندگان با تجربه در حوزه تولید محتوای پزشکی و سلامتی تمام تلاش خود را در جهت اطلاع رسانی و آگاهی سازی کامل و جامع در خصوص داروها، بیماری‌ها و سایر اطلاعات سلامتی برای استفاده عمومی کاربران پذیرش۲۴ از منابع معتبر علمی به کار می‌بندد.
guest
6 پرسش و پاسخ
بیشترین امتیاز
جدیدترین قدیمی ترین
Inline Feedbacks
نمایش همه نظرات
معصومه
معصومه
2 ماه قبل

سلام اوایل صورتم شروع به خارش کرد من نمیدونستم تارفتم دکترپوست چن نوع پماد وترکیبی والکل بهم دادتااستفاده کردم بیشترشد چندباررفتم دکتر ولی هی بیشترمیشد الان پیشونیم وگونه هام بیشترشدن حالا نمیدونم کجابرم وچیکارکنم خسته شدم فقط دارم رژیم غذایی میگیرم که بازم فایده نداره ولی من دارم تلاش می‌کنم که شایدبهترشه خواهشا کمکم کنید

ناروی
ناروی
3 ماه قبل

سلام من رو دستم حدود ۲۰ روزی میشه اگزاما سکه ای زده الان هر پماد بتامتازون کلوبتازول ویتامین آد و پماد فلوئوسینولون و تریامسینولون استفاده میکنم بیشتر شدن ولی کمتر نشدن چیکار کنم لطفا بگید

پیمان
پیمان
1 سال قبل

سلام خسته نباشید.
من سرم خیلی وقته میخاره و پوسته های چرب لای ناخنم میره وقتی میخارم.
تازگیا موهامم داره میریزه
من ۲۵ سال سن دارم و اکثرا موهام سفید شده
سوالی ک داشتم اینه ایا این خارشی ک تو سرم هست بیماری اگزماست ؟
واینکه ریزش مو و سفیدیش ربطی به اگزما داره؟
راه درمانش رو اگه میدونین بهم بگید.خیلی ممنون
ممنون از سایت خوبتون.

نیلوفر
نیلوفر
1 سال قبل

سلام یک ماه ونیم عقد کردم قبل از دکتر بردنم وگفت پرده ام ارتجاعی همسرم باهام رابطه داشته وحس میکنم پرده ام پاره شده ازکجا باید مطمن بشه لطفا کمکم کنید خواهش میکنم

مهیار
مهیار
1 سال قبل

سلام خسته نباشین چه پمادی باید استفاده کنیم روی بینی تا بیماری اگزما درمان بشه

دکتر یاسر عسکری
پزشک متخصص
در پاسخ به  مهیار
1 سال قبل

با سلام … کرم هیدروکورتیزون مناسب میباشد.

دکمه بازگشت به بالا