داروی واکسن پنوموکوک بزرگسالان | کاربرد ، مقدار و روش مصرف ، عوارض جانبی و میزان مصرف | Pneumococcal vaccines for adults
کاربرد، مقدار و روش مصرف، موارد منع مصرف، عوارض جانبی و شرایط نگهداری واکسن پنوموکوک بزرگسالان (Pneumococcal vaccines for adults)

آنچه در این مقاله میخوانید
نام تجاری واکسن پنوموکوک بزرگسالان
Prevenar13
کاربرد واکسن پنوموکوک بزرگسالان
حفاظت در مقابل عفونت پنوموکوک در بزرگسالان و کودکان بالای ۲ سال
اشکال دارویی واکسن پنوموکوک بزرگسالان
تزریقی
اطلاعات دارویی واکسن پنوموکوک بزرگسالان
واکسن پنوموکوک بزرگسالان برای ایجاد ایمنی فعال بر علیه پنومونی و باکتریمی و سایر عفونتهای پنوموکوکی ناشی از انواع مختلف Pneumoniae Streptococcus موجود در واکسن به کار میرود.
باکتریهای پنوموکوک میتوانند طیف وسیعی از بیماریها را از پنومونی (عفونت ریه) و مننژیت (عفونت مغزی) تا عفونتهای شدید خون ایجاد کند.
واکسن پنوموکوک برای افرادی که در معرض ابتلای به بیماریهای پنوموکوکی هستند یا بیماران مبتلا به بیماریهای مزمن و بدخیم و افراد با سن بیشتر از ۶۵ سال و در بیماران دارای نارسائی کبدی، کلیوی، ریوی و قلبی توصیه میشود. همچنین بیماران فاقد طحال فعال و افراد مبتلا به عفونت HIV (با یا بدون علائم بالینی)، بیماران تحت درمان طولانی مدت با کورتیکوستیروئیدها و بیماران دارای سیستم ایمنی ضعیف که مستعد ابتلای به پنومونی هستند، نیز واکسینه میشوند.
واکسن پنوموکوک با وارد کردن مقادیر بسیار کمی از اجزای باکتری (باکتری غیر زنده) به جریان خون، ایمنی بدن را در برابر عفونت با باکتریهای پنوموکوک، افزایش میدهد. این اجزای باکتری به اندازه کافی برای تحریک تولید آنتی بادیهای بدن (سلولهایی که برای حمله به باکتریهای خاص طراحی شدهاند) کافی است، و بدن را برای مقابله با هرگونه باکتری مشابه که ممکن است باعث عفونت در آینده شود، آماده میکند.
یکی از نام های تجاری واکسن پنوموکوک، پرونار ۱۳ است.
جهت کسب اطلاعات لازم در مورد این واکسن میتوانید به صورت ۲۴ ساعته و آنلاین با پزشک آنلاین داخلی و یا پزشک آنلاین عفونی مشورت نمایید.
مقدار و روش مصرف واکسن پنوموکوک بزرگسالان
- قبل از تزریق واکسن پنوموکوک بزرگسالان (Pneumococcal vaccines for adults)، بروشور دارویی این واکسن را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک میکند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید و سؤالات خود را از پزشک بپرسید.
- دوز و مقدار واکسن پنوموکوک بزرگسالان از فردی به فرد دیگر متفاوت است و پزشک براساس شرایط بیمار آن را تجویز مینماید.
- زمان واکسیناسیون بسیار مهم میباشد و در شرایط مختلف متفاوت است (به طور مثال در طول شیمی درمانی باید از تزریق واکسن پنوموکوک بزرگسالان خودداری کرده و دو هفته قبل از این اقدام درمانی باید واکسیناسیون انجام شود) لذا کاملاً براساس دستورالعملهای پزشک معالج عمل نمایید.
- اکثر افراد بالغ بالای ۶۵ سال یک دوز از واکسن پنوموکوک، دریافت خواهند کرد. برخی از افراد مبتلا به مشکلات کلیوی یا مشکلات سیستم ایمنی ممکن است هر ۵ سال یک بار نیاز به دریافت دوز «تقویت کننده» داشته باشند. پزشکتان توصیههای لازم را در این زمینه به شما خواهد کرد.
- واکسن پنوموکوک به صورت عضلانی یا زیرپوستی برایتان تزریق میشود.
شما میتوانید جهت کسب اطلاعات لازم در مورد انواع واکسن پنوموکوک، عوارض واکسن پنوموکوک (یا به عنوان مثال عوارض واکسن پرونار در بزرگسالان)، مراکز توزیع واکسن پنوموکوک، قیمت واکسن پنوموکوک و … به صورت ۲۴ ساعته و آنلاین با داروساز آنلاین مشورت نمایید.
موارد منع مصرف واکسن پنوموکوک بزرگسالان
- به تاریخ انقضای واکسن پنوموکوک بزرگسالان (Pneumococcal vaccines for adults) توجه کنید و اگر تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
قبل از مصرف واکسن پنوموکوک بزرگسالان، پزشک را در صورت وجود موارد زیر، مطلع کنید:
- حساسیت به این دارو یا دیگر داروها (از جمله واکسنهای دیگر) و مواد
- بارداری
- شیردهی
- مشکلات قلبی
- مشکلات ریوی
- عفونتهای حاد ریوی
- سایر عفونتهای فعال
- اختلالات خونریزی (مانند هموفیلی)
- چنانچه سیستم ایمنی بدنتان ضعیف است
- چنانچه تحت درمان با داروهای کاهنده سیستم ایمنی هستید
- چنانچه اخیراً دچار ناخوشی یا تب شده اید
- سابقه هر نوع علائم نورولوژیک بعد از تزریق این واکسن
- سابقه واکسیناسیون با هر نوع واکسن پلی والان پنوموکوکی
موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف واکسن پنوموکوک بزرگسالان
- این واکسن برای کودکان زیر ۲ سال توصیه نمیشود.
- مصونیت ناشی از واکسن پنوموکوک بزرگسالان بعد از ۱۴ روز تا ۳ هفته و در ۶۰ تا ۸۰ درصد افراد ایجاد میشود و برای بیش از ۵ سال باقی میماند.
- اگر در دوره زمانی دریافت واکسن پنوموکوک بزرگسالان باردار شدید، بلافاصله با پزشک خود مشورت نمایید.
- اطمینان حاصل کنید که هر پزشک جدید میداند که شما واکسن پنوموکوک را دریافت کردهاید.
- تزریق داخل پوستی واکسن پنوموکوک ممکن است باعث عوارض موضعی شدیدی شود.
- تزریق واکسن پنوموکوک، ممکن است باعث ایجاد سرگیجه و خستگی شود، لذا قبل از رانندگی و کار با ماشین آلات از هوشیاری خود مطمئن شوید.
تداخلات دارویی واکسن پنوموکوک بزرگسالان
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف میکنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.
از جمله داروهایی که با واکسن پنوموکوک بزرگسالان تداخل دارند، عبارتند از:
- رقیق کنندههای خون (مانند وافارین)
- کورتیکواستروئیدها (مانند هیدروکورتیزون، پردنیزون)
- داروهای شیمی درمانی
- داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی (مانند سیکلوسپورین، تاکرولیموس)
عوارض جانبی واکسن پنوموکوک بزرگسالان
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرفکنندگان نیز هیچ نوع عارضهای بروز نمیدهند. یکسری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین میروند. در صورت بروز مستمر هریک از عوارض میبایست به پزشک اطلاع داده شود.
از جمله عوارض واکسن پنوموکوک بزرگسالان عبارتند از:
- سردرد
- سرگیجه
- خستگی
- تب
- بی قراری در خواب
- درد عضلانی
- درد و التهاب مفاصل
- جوشهای پوستی
- از دست دادن اشتها
- تهوع
- استفراغ
- اسهال
- درد، تورم یا قرمزی در محل تزریق
- واکنشهای آنافیلاکتوئید
- سندرم Guillain-Barre
- چنانچه علائمی دارید که فکر میکنید به دلیل استفاده از واکسن پنوموکوک بزرگسالان است، با پزشک مشورت نمایید.
- توجه: در صورت بروز واکنشهای آلرژیک، فوراً به پزشک مراجعه نمایید.
شرایط نگهداری واکسن پنوموکوک بزرگسالان
- دارو را دور از دسترس اطفال نگه دارید
- واکسن پنوموکوک بزرگسالان باید در دمای ۲ تا ۸ درجه سانتی گراد نگهداری شده و از انجماد آن جلوگیری شود
باتوجه به وضعیت کنونی پاندمی ویروس کرونا، در صورت عدم تمایل به مراجعه حضوری میتوانید با مراجعه به وب سایت و یا اپلیکیشن پذیرش ۲۴، به صورت ۲۴ ساعته و آنلاین، از طریق مشاوره تلفنی و متنی با مجربترین پزشک آنلاین داخلی، تلفنی و متنی مشاوره بگیرید.