آنچه درباره بیماریهای لوزه و کرونا نمیدانید
بیماریهای لوزه


آنچه در این مقاله میخوانید
انواع بیماریهای لوزه و درمان
در حال حاضر انواع مشکلات پزشکی مربوط به لوزه مانند عفونت لوزه، کیست لوزه، آبسه لوزه، سنگ لوزه، سرطان لوزه وجود دارد که همگی ممکن است با یک التهاب لوزه شروع شوند. لوزهها دو غده لنفاوی هستند که در پشت حلق قرار دارند. آنها به عنوان یک عامل دفاعی بدن عمل کرده و به شما در جلوگیری از عفونت بدن کمک میکنند. التهاب و عفونت لوزه در هر سنی ممکن است رخ دهد و علائم آن شامل گلودرد، تورم لوزهها و تب میباشد.
این بیماری مسری میتواند توسط انواع ویروسها (ویروس سرماخوردگی، آنفولانزا، اپشتین بار، هپاتیت A) و باکتریهای شایع مانند باکتریهای استرپتوکوک که باعث گلودرد میشوند؛ بروز کند. التهاب لوزه ناشی از استرپتوکوک در صورت عدم درمان میتواند منجر به عوارض جدی مانند کیست لوزه، آبسه لوزه، سنگ لوزه و حتی سرطان شود. بنابراین توجه به اولین علائم بزرگ شدن و التهاب لوزهها و مراجعه سریع به پزشک، از اهمیت بالایی برخوردار است.
حال با توجه به همهگیری فعلی ویروس کرونا و مشکلات رفتوآمد، ممکن است این مساله برای شما دشوار باشد. پلتفرم پذیرش۲۴ یکی از گزینههای پیشنهادی ما به شما است که امکان مشاوره آنلاین پزشکی را فراهم کرده و میتوانید با مراجعه به وب سایت و یا اپلیکیشن آن، ۲۴ ساعته و آنلاین به صورت تلفنی و متنی از مشاوره با مجربترین پزشکان گوش و حلق و بینی و طب سنتی برای مشاوره پزشکی بیماریهای مربوط به لوزه بهرهمند شوید.
همین الان مشاوره آنلاین دریافت کن
علل بزرگ شدن و ورم لوزهها
همانطور که ذکر شد، لوزهها ممکن است به دلیل عفونت، آبسه، کیست، تشکیل سنگ و سرطان ملتهب و بزرگ شوند. چرا که لوزهها اولین خط دفاعی شما در برابر بیماریهای مختلف هستند. آنها گلبولهای سفید تولید میکنند و با باکتریها و ویروسهایی که از طریق دهان و بینی وارد بدن میشوند (عوامل اصلی عفونت سرماخوردگی و گلودرد) و حتی سلولهای توموری مبارزه میکنند. با این حال، لوزهها نیز در برابر عفونت این مهاجمان آسیبپذیر هستند و ممکن است خودشان نیز دچار عفونت شوند.
به عنوان مثال، آبسه لوزه نوعی عفونت باکتریایی است که میتواند به صورت یک آبسه پر از چرک در نزدیکی یکی از لوزهها خود را نشان دهد و اغلب عارضه التهاب لوزه یا مونونوکلئوز است. علائم و علل کیست لوزه با آبسه لوزه متفاوت است و هر دو نوعاً خوشخیم و پر از مایع هستند؛ اما در حالی که آبسه آلوده به انواع عفونت باکتریایی است، کیست آلوده نیست. اگر کیست آلوده شود، به آبسه تبدیل میشود. هنوز دلایل قطعی برای بروز کیست لوزه مشخص نشده است.
لوزه های شما از منافذی به نام حفرههای لوزهای تشکیل شدهاند که سلولهای مرده، مخاط، بزاق و مواد غذایی میتوانند در آنها گیر کنند. معمولا باکتریها و قارچها از این مواد باقیمانده تغذیه میکنند. رسوب بیش از حد این مواد در لوزه در اثر بهداشت نامناسب دهان و دندانها و التهاب مزمن لوزه و سینوسها، می تواند باعث تشکیل یک یا چند عدد سنگ لوزه شود.
در گذشته فاکتورهای خطر شناخته شده برای بروز سرطان لوزه، ژنتیک، افزایش سن و استفاده از تنباکو یا الکل بود. اینها هنوز هم فاکتورهای خطرساز هستند؛ اما اخیراً بیشتر جوانانی که سیگار نمیکشند و مشروبات الکلی مصرف نمیکنند نیز به سرطان لوزه و همچنین سایر سرطانهای گلو یا سر و گردن مبتلا میشوند. به نظر میرسد که علت آن ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است که از طریق روابط جنسی منتقل میشود.
اگر درباره ابتلا به سرطان لوزه شک دارید، با پزشکان پذیرش ۲۴ در ارتباط باشید و مشاوره آنلاین سرطان لوزه دریافت کنید.
انواع بیماریهای لوزه
در ادامه به جزئیات انواع رایج بیماریهای لوزه اشاره خواهیم کرد:
عفونت لوزه
سه نوع عفونت لوزه با عنوانهای حاد، مزمن و عودکننده، در اثر سرایت باکتریهای عامل سرماخوردگی و گلودرد و ویروسهای عامل آنفولانزا و کووید-۱۹ (ویروس جدید کرونا) و دیگر ویروسها وجود دارد. عفونت و التهاب لوزه در کودکان بسیار شایع است. اگر علائم آن حدود ۱۰ روز یا کمتر طول بکشد، عفونت لوزه حاد محسوب میشود. اما اگر بیشتر طول بکشد و یا اگر در طول سال چندین بار عود کند، ممکن است التهاب لوزه مزمن یا عودکننده باشد. عفونت لوزه حاد معمولا با درمانهای خانگی بهبود مییابد، اما در برخی موارد ممکن است به درمانهای دیگر مانند تجویز آنتیبیوتیکها نیز نیاز داشته باشد. اگر مبتلا به عفونت و التهاب لوزه مزمن باشید، ممکن است پزشک شما عمل جراحی لوزه (تانسیلکتومی) را برای برداشتن لوزهها توصیه کند.
آبسه لوزه
آبسه لوزه نوعی عفونت باکتریایی است که معمولاً به عنوان عارضه استرپتوکوکی گلو یا التهاب لوزه درمان نشده بروز میکند. اصولا در هر سنی دیده میشود. این بیماری اغلب در آغاز یا پایان فصل زمستان به صورت یک آبسه در نزدیکی یکی از لوزهها خود را نشان میدهد، زمانی که بیماریهایی مانند استرپتوکوک گلو و التهاب لوزه بیشترین شیوع را دارند.
کیست لوزه
مدتهاست که انواع کیستهای لوزه به عنوان موارد معمول بالینی مورد تحقیق قرار گرفتهاند. با این حال، اکثر آنها غیرسرطانی (خوشخیم) هستند و علائم قابل توجهی ایجاد نمیکنند. به همین دلیل ممکن است در حین تشخیص با آبسه، عفونت لوزهها یا گلودرد استرپتوکوک اشتباه گرفته شوند.
سنگ لوزه
سنگهای لوزه ساختارهای سخت سفید یا زرد رنگ هستند که بر روی لوزهها یا درون آنها تشکیل میشوند. مشاهده سنگهای لوزه همیشه آسان نیست و میتوانند به اندازه دانه برنج تا یک انگور بزرگ باشند. به ندرت باعث عوارض شدیدی برای سلامتی میشوند. با این حال، گاهی اوقات میتوانند بزرگتر و باعث التهاب لوزه و بوی بد دهان شوند. در صورت بزرگ شدن سنگها و ایجاد درد یا علائم مداوم، ممکن است انجام یک جراحی جزئی توصیه شود. برای دریافت مشاوره آنلاین سنگ لوزه با ما در ارتباط باشید.
سرطان لوزه
سرطان لوزه در دسته سرطانهای سر و گردن، سرطان گلو و سرطان حفره حلق طبقهبندی میشود. علت بروز آن مشابه دیگر انواع سرطانها در اثر جهش DNA و رشد غیرطبیعی سلولها میباشد. در نتیجه لوزهها بیش از حد بزرگ میشوند. سرطان لوزه حتی در افرادی که لوزههای خود را برداشتهاند نیز میتواند در اثر وجود بقایای بافت لوزه ایجاد شود. معمولا پرتودرمانی اولین خط درمان است؛ زیرا کمتر از عمل جراحی در بلع و گفتار بیمار تأثیر میگذارد.
علائم انواع بیماریهای لوزه
از علائم رایج انواع بیماریهای لوزه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گلودرد
- احساس درد هنگام بلع یا به سختی بلعیدن
- صدای خشن و گرفته
- بوی بد دهان
- تب
- لرز
- گوشدرد
- دلدرد
- سردرد
- سفتی گردن
- احساس درد در فک و گردن در اثر غدد لنفاوی متورم
- لوزههایی که قرمز و متورم به نظر میرسند
- وجود لکههای سفید یا زرد بر روی لوزهها
- در کودکان بسیار کوچک نیز ممکن است بیقراری، اشتهای ضعیف یا ریزش بیش از حد آب دهان مشاهده شود.
در آبسه لوزه علاوه بر علائم ذکر شده، مواردی مانند تورم صورت یا گردن، گوشدرد، انسداد راههای هوایی و عفونت ریه نیز مشاهده میشود. علائم کیست لوزه تا حدود زیادی مشابه دیگر بیماریهای لوزه است و گاهی از خود هیچ علامتی ندارد. اگرچه دیدن برخی از سنگهای لوزه دشوار است، اما خوشبختانه میتوانند علائم قابل توجهی مانند بوی بد دهان، گلودرد، لوزههای متورم، سرفه مداوم و غیره ایجاد کنند. بسیاری از افراد مبتلا به سرطان لوزه ممکن است حتی پس از تشخیص، علائمی مشاهده نکنند. علامت اصلی آن داشتن یک لوزه بزرگتر از دیگری است. علاوه بر علائم ذکر شده در بالا، معمولا در سرطان لوزه علائم دیگری مانند خستگی، کاهش وزن بدون دلیل و خونریزی از دهان نیز مشاهده میشوند.
پیشگیری از التهاب لوزه
برای کاهش خطر ابتلا به التهاب لوزه، از افرادی که دارای عفونت فعال هستند دوری کنید. اصول بهداشتی را بیشتر رعایت کنید. دستان خود را مرتباً بشویید و از غرغره کردن با محلول نمکی غافل نشوید، بخصوص پس از تماس با شخصی که علائم گلودرد، سرفه یا عطسه دارد. سعی کنید استرس روزانه خود را مدیریت کنید. چرا که امروزه یکی از عوامل اصلی سرطان لوزه، استرس مزمن است.
عوارض عفونت و ورم لوزه
افرادی که التهاب لوزه مزمن را در اثر عوامل مختلفی مانند عفونت لوزه، سرطان لوزه و غیره تجربه میکنند؛ ممکن است دچار عارضه آپنه انسدادی در خواب شوند. این اتفاق زمانی رخ میدهد که مجاری تنفسی متورم شده و مانع از خواب راحت فرد شود که در صورت عدم درمان میتواند منجر به سایر مشکلات پزشکی مانند سکته و حتی خفگی شود. همچنین ممکن است عفونت بدتر شده و به مناطق دیگر بدن گسترش یابد. این مساله به عنوان سلولیت لوزه شناخته میشود. عفونت همچنین میتواند باعث تجمع چرک در پشت لوزهها شود که به آن آبسه پریتونسیلار گفته میشود. این مشکل در صورت عدم پاسخگویی به درمان دارویی نیاز به تخلیه و جراحی دارد. اصولا اگر یک دوره کامل آنتیبیوتیک مصرف نکنید یا آنتیبیوتیکها موثر نباشند، عوارض ناشی از التهاب لوزه ایجاد میشوند. از دیگر عوارض آن میتوان به تب روماتیسمی و گلومرولونفریت پس از استرپتوکوک اشاره کرد.
عفونت لوزه در کودکان
التهاب و عفونت لوزه معمولاً کودکان پیشدبستانی تا دبیرستانی را درگیر میکند. چرا که کودکان در رعایت اصول بهداشتی و فاصله مناسب نسبت به افراد بیمار بخصوص در محیط مدرسه، بیدقت هستند. از آنجایی که درمان مناسب ورم لوزه به علت آن بستگی دارد، تشخیص سریع و دقیق آن در کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است. جراحی برای برداشتن لوزهها، معمولاً فقط در مواردی انجام میشود که عفونت و التهاب لوزه کودک به طور مکرر اتفاق میافتد و به درمانهای دیگر پاسخگو نیست.
عفونت لوزه در بزرگسالان
تماس روزانه بزرگسالان با افراد مختلف بخصوص در حملونقل عمومی و محیط کار، خطر مواجهه آنها را با کسانی که به عفونت لوزه مبتلا هستند افزایش میدهد. اصولا علائم التهاب لوزه و روشهای درمانی، برای بزرگسالان و کودکان مشابه است. اگر در بزرگسالی جراحی لوزه انجام دهید، معمولا مدت بهبودی شما نسبت به کودکان بیشتر طول میکشد.
روشهای درمان التهاب لوزه
موارد خفیف التهاب لوزه لزوماً به درمان نیاز ندارند، بخصوص اگر ویروسی مانند سرماخوردگی عامل آنها باشد. درمان موارد شدیدتر التهاب لوزه ممکن است شامل مصرف آنتیبیوتیک (احتمالاً پنیسیلین برای التهاب لوزه ناشی از استرپتوکوک گروه A) یا عمل جراحی لوزه باشد. اگر فردی به دلیل التهاب لوزه دچار کمآبی شود، ممکن است به تزریق داخل وریدی مایعات نیاز داشته باشد. داروهای ضدالتهاب نیز معمولا برای تسکین گلودرد و کاهش التهاب آن تجویز میشوند. اگر در طی یک سال گذشته حداقل ۵ تا ۷ بار به التهاب لوزه یا گلودرد مبتلا شده باشید، ممکن است پزشک دستور انجام عمل جراحی دو لوزه اصلی یا لوزه سوم که بالای کام نرم و در سقف حلق قرار دارد را بدهد (عمل جراحی لوزه سوم). بر اساس مطالعهای که در سال ۲۰۱۷ انجام شد، عمل جراحی لوزه میتواند تعداد دفعات بروز عفونتهای گلو در کودکان را در سال اول پس از جراحی کاهش دهد. اصولا بهبودی کامل آن ۱ تا ۲ هفته طول میکشد. اخیرا به کمک لیزر نیز این جراحی انجام میشود.
درمانهای گیاهی ورم لوزه
طبق اصول طب سنتی مصرف مستمر دمنوش ترکیبی از فلفل، زنجبیل و برگهای ریحان، محلول حاوی دو قاشق عسل و کمی پودر دارچین یا زردچوبه و آب گرم، محلول دارچین و شیر، محلول زرد چوبه، فلفل سیاه و شیر برای درمان عفونت ورم لوزه بسیار موثر است. دمنوش گیاهانی مثل آویشن و پنیرک نیز در رفع التهاب و عفونت بسیار موثر است. اخیرا از خاکشیر نیز برای درمان سنگ لوزه استفاده میشود. کارشناسان طب سنتی پذیرش ۲۴ میتوانند نکات بیشتری در این زمینه در اختیار شما بگذارند.
درمانهای خانگی ورم لوزه
چندین روش درمانی وجود دارد که میتوانید برای تسکین درد گلو در اثر التهاب لوزه در خانه امتحان کنید:
- مقدار زیاد مایعات بنوشید
- ساعات طولانی استراحت کنید
- چند بار در روز با آب نمک گرم یا سرم فیزیولوژی غرغره کنید
- از دستگاه بخور برای مرطوب کردن هوای خانه استفاده کنید
- از سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض آن پرهیز کنید
مشاوره آنلاین درمان خانگی بیماریهای لوزه
زمان مراجعه به پزشک
اگر التهاب، عفونت و یا آبسه لوزه را به موقع درمان نکنید، میتواند منجر به عفونت در سراسر بدن شود. همچنین میتواند راههای هوایی را به حدی مسدود کند که با علائم خفگی مواجه شوید. پس به محض مشاهده علائم گلودرد همراه با تب بالاتر از ۳۹.۵ درجه که بعد از دو روز بهتر نشده است، مشکل تنفسی، بلع دردناک یا سخت، سفتی گردن، ضعف شدید و خستگی به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
- امیدواریم این مقاله برای شما مفید و کاربردی بوده باشد، خوشحال میشویم این مطلب را با دوستان و آشنایانتان به اشتراک بگذارید.